Gemeente Eindhoven

Persbericht: 21 december 2004, no. 300

Controle bureau Leerplicht op dinsdag 21 december 2004

De Leerplichtwet draagt de gemeente op om toe te zien dat de bepalingen in deze wet goed worden uitgevoerd. Het is in het belang van de leerplichtige jongeren dat zij met regelmaat de school bezoeken en zo min mogelijk verzuimen. Om dit zo goed mogelijk uit te voeren heeft de gemeente leerplichtconsulenten aangesteld om er op toe te zien dat de Leerplichtwet wordt gehandhaafd.

Omdat de scholen niet altijd een adequate verzuimregistratie hebben met een daaraan gekoppeld volledig goed werkend verzuimbeleid, worden er op dinsdag 21 december 2004 vanuit bureau Leerplicht opnieuw op een drietal scholen voor voortgezet onderwijs controles gehouden, om na te gaan hoe de scholen hun verzuim registreren en op welke wijze zij met dit verzuim omgaan. Dit niet alleen om te kijken of de scholen goed met het verzuim van de leerlingen omgaan, maar ook om daar waar nodig aan te geven hoe de scholen hun verzuimregistratie en beleid kunnen verbeteren.

In de voorafgaande maanden zijn al verzuimcontroles uitgevoerd door leerplichtconsulenten van bureau Leerplicht van de gemeente Eindhoven. Daarbij zijn scholen voor voortgezet onderwijs en basisscholen gecontroleerd. De indruk bij bureau Leerplicht is na de gehouden controles dat de meeste scholen het verzuim goed registreren en verwerken.

Op de dag van de leerplicht (22 april jl.) is gestart met het controleren van de scholen van het Voortgezet Onderwijs. Op deze dag is een begin gemaakt met deze scholen in de planning voor controles van bureau Leerplicht mee te nemen. Ook deze controles worden net zoals de controles van de scholen voor het basisonderwijs - afgerond met schriftelijk een aantal aanbevelingen aan te reiken waarmee de scholen hun verzuimregistratie en verzuimbeleid kunnen verbeteren. Op die scholen waar een groot aantal kritische punten wordt aangereikt mag verwacht worden dat er na bijvoorbeeld een jaar weer gecontroleerd zal worden.

In deze tijd van het schooljaar krijgt het zogenaamde luxe verzuim dikwijls extra aandacht. Hierbij wordt nagegaan of ouders met hun kinderen niet te vroeg op vakantie zijn gegaan. Als ouders hierbij de wet overtreden kunnen er processen verbaal opgemaakt worden waarmee de ouders een flinke geldboete kunnen krijgen.

© 2004 Gemeente Eindhoven