Ingezonden persbericht


Als u deze e-mail niet kunt lezen, klik dan hier!

Persbericht

XB Networks als eerste in Europa met Intrusion Detection & Prevention van Cisco: Hackers steeds actiever in zoektocht naar veiligheidslekken

Almere, 21 december 2004 - Steeds vaker zetten hackers complexe aanvallen vanuit het internet op om een bedrijfsnetwerk binnen te dringen. Een firewall biedt daar slechts een beperkte bescherming tegen. In de strijd tegen hackers komt XB Networks nu met een krachtige, nieuwe Intrusion Prevention beveiligingsdienst gebaseerd op het Advanced Security IOS van Cisco. XB Networks is de eerste Cisco partner in Europa die deze technologie als dienst op de markt brengt.

IOS staat voor Internet Operating System en is bedoeld om samenwerking van netwerkonderdelen, zoals routers, te bevorderen.

Hackers breken vaak eerst in op andere computers en gebruiken deze vervolgens om een grootschalige aanval op te zetten op een specifiek netwerk of systeem. Een Intrusion Prevention Systeem (IPS) herkent de patronen waarmee hackers op een netwerk binnendringen (een zogenaamde 'fingerprint') en blokkeert vervolgens automatisch ongewenst of verdacht verkeer. De nieuwe IPS-dienst van XB Networks is gebaseerd op de fingerprint database van Cisco, die sinds september van dit jaar beschikbaar is. Een speciaal team houdt de database up-to-date met de laatste methoden die hackers gebruiken.

Dat het fenomeen een steeds groter probleem wordt blijkt uit een onderzoek dat XB Networks heeft gedaan, waarbij een niet-bestaand internetadres een jaar lang in de gaten is gehouden. Hackers lopen continu willekeurig IP-adressen af om veiligheidslekken te vinden in computers, die zij in kunnen zetten bij malafide praktijken. Dit zogenaamde 'port-scanning' is het afgelopen jaar sterk toegenomen.

"Vergelijk het met het ontvangen van brieven en junkmail in een brievenbus, die zonder adres midden in een weiland staat", zegt Marcel Knol, technisch directeur van XB Networks. "We hebben sinds begin dit jaar de netwerkstatistieken bijgehouden van een niet-bestaand internetadres. Dit adres was niet in gebruik, dus niet 'ping-able' en toch bleek het dataverkeer te genereren," zegt Knol. "Onze metingen dit jaar laten een toename van zien van ruim 50%. Bij IP-adressen die wel in gebruik zijn is de toename en het aantal incidenten nog veel hoger", zegt Knol.

Een goede beveiliging van een bedrijfsnetwerk stelt steeds hogere eisen aan het netwerk zelf, maar vooral ook aan de netwerkbeheerder(s). Door het snelgroeiende ongewenste internetverkeer kost het onderhouden, installeren en bewaken van beveiligingsoplossingen (hardware en software) steeds meer tijd en geld. Erik van Laar, algemeen directeur van XB Networks: "Het beveiligingsniveau van onze IPS-dienst is vergelijkbaar met zeer dure, gespecialiseerde pakketten. De kosten blijven daar echter ver onder. We bieden al een geavanceerde firewall waar gebruikt wordt gemaakt van 'deep packet inspection'. Dit geeft een veel betere bescherming omdat ieder IP-packet grondig en zorgvuldig wordt geïnspecteerd. Door de combinatie met IPS zijn wij nu compleet in de beveiligingsmogelijkheden die wij onze klanten kunnen bieden."

Over XB Networks
XB Networks is leverancier van facilitaire ICT-diensten voor de zakelijke markt. Het portfolio van diensten omvat ontwerp, implementatie en beheer van applicaties, bedrijfsnetwerken en telefonie. XB Networks helpt haar klanten om de kosten van ICT te verlagen, de risico's te verkleinen en het invoeren van nieuwe technologie te vereenvoudigen. Dankzij de diensten van XB Networks hoeven bedrijven investeringen in geavanceerde technologie niet zelf te doen en kunnen zij ondersteunende taken overdragen. Daardoor kunnen zij zich (weer) richten op het gebruik van ICT-oplossingen in plaats van het onderhouden en beheren daarvan. De diensten van XB Networks zijn compleet, waardevast (schaalbaar) en modulair opgebouwd (flexibel). Alle diensten worden volledig beheerd geleverd met een prestatieverplichting. Deze is vastgelegd in Service Level Agreements, zodat de klant weet wat er verwacht kan worden. www.xbn.nl

//Einde bericht

Contact: Steijger.communications BV Cees Steijger
Tel: +31 (0) 36 5235330
cees@steijger.com