Landelijke Studenten Vakbond


PERSBERICHT

ScienceGuide Student van het Jaar 2004

De ScienceGuide Student van het Jaar 2004 is Lieselotte Heederik van de Wageningen Universiteit. Zij wordt hiermee door ScienceGuide.org, het online magazine voor de kennissector, en de nationale studentenorganiaties ISO en LSVb onderscheiden voor haar inzet voor de overwinning van de democratie in de Oekraïne.

Lieselotte Heedrik heeft met haar trainingswerk onder de leden van de Oekraïense studentenbond UASS de democratische omwenteling aldaar helpen voorbereiden. Zij vertrekt morgen 22 december weer naar Kiev, nu als waarnemer bij de presidentsverkiezing die vooral dankzij het geweldloos studentenverzet werd afgedwongen.

ScienceGuide wilde dit jaar van het Nederlandse EU-voorzitterschap die studenten belonen die zich onderscheiden voor de bloei van een Europees burgerschap. Lieselotte Heederik, die in Wageningen ontwikkelingssociologie studeert, is van hen een treffend symbool.

Namens het kabinet heeft HO-bewindsman Mark Rutte zijn enthousiasme over dit initiatief kenbaar gemaakt en hij zal Lieselotte vandaag om 14.45 uur ontvangen op het ministerie van OCW om haar geluk te wensen.

Rector Magnificus Bert Speelman van Wageningen reageert op ScienceGuide zeer verheugd en zegt: "Ik ben bijzonder trots op de uitverkiezing van Lieselotte. Dat haar die eer te beurt is gevallen omdat zij in de Oekraïne heeft meegewerkt aan het democratiseren van studentenorganisaties past in de Wageningse traditie: internationale betrokkenheid die zich niet beperkt tot fraaie leuzen en holle frasen!"

Lieselotte zal in Kiev na de verkiezingen meteen een nieuw seminar helpen voorbereiden, want zij vertelt op ScienceGuide: "Ik ga om als waarnemer te kijken of de verkiezingen wel goed verlopen. Dat komt goed uit, want ze hebben wel veel studenten op de been gekregen, maar nu blijft het zaak om de animo vast te houden. Niet alleen op nationaal politiek niveau moet er veel veranderen, op de universiteiten is het met inspraak voor studenten nog slecht gesteld. Veel rectoren zijn lid van 'de partij' en zij dulden geen politieke activiteiten op de universiteit. Daar ligt dus de volgende uitdaging!"

Haar dagboek uit Kiev zal zij in dit online magazine publiceren.




Ingezonden persbericht