PRINS CLAUS FONDS
http://www.princeclausfund.nl

Cultural Emergency Response weer in actie

Cultural Emergency Response biedt hulp in Kingston, Jamaica, en in Nablus, Palestijnse Westelijke Jordaanoever

Cultural Emergency Response maakt de heropening mogelijk van de National Gallery van Jamaica in Kingston, die afgelopen september waterschade opliep door orkaan Ivan. Voor een bedrag van ruim 15.000 euro worden vloerbedekking en parket vervangen en gerepareerd. De werkzaamheden zijn begonnen en de National Gallery heeft de eerste bezoekers weer kunnen verwelkomen bij de opening van de lokale kunstbiënnale op 12 december jl.
Cultural Emergency Response heeft met een donatie van 1.200 euro de reparatie mogelijk gemaakt van het dak van de Grieks-Orthodoxe kerk van Sint Demethros in Nablus, dat een bijzonder houten plafond overdekt. Het dak raakte in mei jl. beschadigd als gevolg van het ter plaatse heersende conflict.
Cultural Emergency Response biedt wereldwijd noodhulp bij beschadiging of vernietiging van cultureel erfgoed als gevolg van rampen veroorzaakt door natuurgeweld of door mensen. CER wil via zijn acties de aandacht vestigen op de waarde van cultuurgoed en de ernst van culturele nood. CER biedt geen totaaloplossing, maar streeft ernaar dat te bereiken via samenwerking met anderen.

Kingston, National Gallery of Jamaica
In de nacht van 10 op 11 september jl. werd Jamaica getroffen door orkaan Ivan. De National Gallery, het enige kunstmuseum op het eiland, gelegen in het Kingston Waterfront district, liep omvangrijke waterschade op. De collecties waren tijdig in veiligheid gebracht. Maar de schade aan de vloeren was groot en de hoge vochtigheid betekende schimmelgevaar voor de collecties. De Gallery heeft een collectie van meer dan 2.000 objecten op het gebied van kunst, geschiedenis en wetenschap. De permanente presentatie toont Jamaicaanse kunst van de pre-Colombiaanse tijd tot vandaag de dag. Daarnaast organiseert de Gallery tijdelijke tentoonstellingen, waaronder retrospectieven van kunstenaars en thematische exposities, en neemt zij exposities van andere musea over, met name uit Latijns-Amerika, Noord-Amerika en Europa. De bezoekers zijn overwegend Jamaicaans. Veel schoolkinderen en studenten bezoeken de exposities en de bibliotheek. Helaas wagen de meeste toeristen en andere buitenlandse bezoekers aan Jamaica zich zelden in down town Kingston. Nog tot 12 maart vindt in de Gallery de lokale biënnale van contemporaine kunst plaats, dé gelegenheid voor bekende en veelbelovende Jamaicaanse kunstenaars om zich te presenteren. De Gallery verwachtte hiervoor veel bezoekers. Dankzij een snelle start van de werkzaamheden kon de biënnale als gepland openen 12 december jl. De werkzaamheden worden uitgevoerd door de National Gallery en lokale bedrijven. De National Gallery hoopt dat de steun van CER ook de Jamaicanen zelf bewust maakt van de culturele en maatschappelijke waarde van de Gallery.

Nablus, Grieks-Orthodoxe kerk
De Grieks-Orthodoxe kerk van Sint Demethros in Nablus is gebouwd in 1861. Het dak van de relatief kleine kerk overdekt een beschilderd houten plafond. Dit type plafond is typisch voor Nablus en de stad kent er slechts zeven. In mei jl. raakte het beperkt beschadigd. Maar zou het dak niet voor de winterregens worden hersteld, dan moest het eronder gelegen houten plafond als verloren worden beschouwd. Inmiddels is de reparatie precies op tijd gerealiseerd: kort na voltooiing van het werk viel er in Nablus een hoeveelheid regen die wordt geschat op een derde van de jaarlijkse regenval. De restauratie werd uitgevoerd door architect en restaurator Naseer Arafat, gevestigd te Nablus.
De noodhulp van CER heeft geleid tot een stabilisering van de beschadiging. Nu kan financiering worden gezocht voor de complete restauratie van de kerk.

Cultural Emergency Response
Niet alleen mensenlevens zijn in gevaar bij conflicten en natuurrampen, ook hedendaags en historisch erfgoed wordt bedreigd. Vernietiging van cultureel erfgoed is een fundamenteel verlies voor mensen, dat vaak wordt onderschat. Door snel hulp te bieden wil CER hiervoor aandacht vragen en bijdragen aan de redding van cultureel erfgoed. CER hoopt een vliegwielfunctie te vervullen en andere organisaties te betrekken bij de verdere hulpverlening. Cultural Emergency Response werd op 26 september 2003 opgericht door het Prins Claus Fonds in samenwerking met het International Committee of the Blue Shield. CER heeft eerder culturele noodhulp geboden in Bagdad (Irak), Bam (Iran) en Mestassa (Marokko): CER gaf de bibliotheek van de Universiteit van Bagdad een bijdrage van 25.000 euro voor de herinrichting van de leeszaal op de universiteitslocatie Al-Waziriye. Na de val van het regime van Saddam Hussein in april 2003 werd de bibliotheek geplunderd en in brand gestoken. Vanaf dit najaar worden er weer beperkte faciliteiten geboden aan de studenten.
Op 26 december 2003 werd de stad Bam in het zuiden van Iran zwaar getroffen door een aardbeving. De Iranian Cultural Heritage and Tourism Organization heeft op de meer dan 2000 jaar oude citadel van de stad een documentatiecentrum. 25.000 euro van CER dragen bij aan de herinrichting van het archief; studie van documenten dient mede als basis voor de restauratie en wederopbouw.
Door de aardbeving van 24 februari van dit jaar in Noord-Marokko liep de moskee van Mestassa schade op. Het gebouw, ook in gebruik als gemeenschapscentrum en school, stamt uit de Merinidentijd (1244-1465) en is een populaire versie van de bouwstijl van deze Berberdynastie. 25.000 euro van CER maken versterking en de meest urgente restauratie van de moskee mogelijk; hopelijk kunnen vervolgens verdere partners worden gevonden voor de complete restauratie van de moskee.

Nadere informatie en beeldmateriaal voor de pers: Cultural Emergency Response, Prins Claus Fonds, Lieke Vervoorn, tel 070.427.4303
l.vervoorn@princeclausfund.nl
www.princeclausfund.nl

21 dec 04 12:00