Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Uitbreiding werking veterinaire handelsregels

21 december 2004 -
Vanaf 1 januari 2005 moeten alle producten van dierlijke oorsprong die zijn bestemd voor menselijke consumptie voldoen aan de verplichtingen voor het voorkómen van de verspreiding van dierziekten uit richtlijn 2002/99/EG. Deze verplichtingen golden tot nu toe alleen voor specifieke producten zoals vers vlees, vers vlees van pluimvee, gehakt vlees, vlees van wild en vleesbereidingen. Deze veterinaire voorschriften zijn vastgesteld om de insleep en de verspreiding van besmettelijke dierziekten te voorkomen. Het gaat bijvoorbeeld om de verplichting dat het product van dierlijke oorsprong niet afkomstig mag zijn van een dier of een plaats waar een besmettelijke dierziekte heerst en verplichtingen ten aanzien van het gezondheidscertificaat dat het product moet vergezellen.

Ook als dierlijke producten die zijn bestemd voor menselijke consumptie uit een land buiten de Europese Unie komen en via het grondgebied van de EU weer worden vervoerd naar een land buiten de EU gelden voortaan deze voorschriften.

Om richtlijn 2002/99/EG in Nederland uit te kunnen voeren, zijn deze voorschriften nu opgenomen in hoofdstuk 3 van de Regeling keuring en handel dierlijke producten. Eerder waren zij verspreid over een aantal verschillende veterinaire regelingen.

Zie voor de volledige regeling:
'Regeling keuring en handel dierlijke producten' op wetten.overheid.nl.