Ingezonden persbericht


21 december 2004

Persbericht bij verschijnen EKO Monitor

Biologische vleesomzet uitschieter in sterk 3e kwartaal

De verkoop van biologische producten blijft ook in het derde kwartaal 2004 stevig groeien met 5,7% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2003. De omzet nam toe van ruim 93 naar 99 miljoen euro. De stijging is groter dan in het tweede kwartaal. Dat is een sterke prestatie omdat de totale levensmiddelenomzet in het derde kwartaal sterker is gekrompen dan in het tweede kwartaal. De totale levensomzet daalde in het 3e kwartaal met 3,5% naar 5,75 miljard euro.

Vlees en vleeswaren groeien hard
Een belangrijk aandeel in de omzetgroei van biologisch heeft de productgroep vlees. De omzet van biologisch vlees is in het 3e kwartaal toegenomen met maar liefst 33%. De sterkste groeier binnen het vleessegment is de categorie overig vlees (waaronder gehakt en andere samengestelde producten) met 46%. Varkensvlees scoort een plus van 35% en kip & gevogelte groeit 22%. Op gangbaar niveau daalde de omzet vlees overigens met 2%. Een categorie die het ook erg goed is de groep biologische vleeswaren. Tot voor kort een productgroep die nog nauwelijks betekenis had in de supermarkt. Dankzij verruiming van het assortiment in een aantal supermarktformules ontwikkelen de vleeswaren zich heel sterk met een omzetplus ten opzichte van het 3e kwartaal 2003 van maar liefst 250%.

Omzet en afzet in AGF
Opvallend is verder dat de omzet in aardappelen, groente en fruit voor het eerste sinds een aantal kwartalen met 2% licht daalt in omzet. Vooral de aardappelen scoren een lagere omzet, wat grotendeels veroorzaakt wordt door een prijsdaling. Er moet daardoor meer volume afgezet worden om dezelfde omzet te halen. Ook staat de prijs en omzet in de AGF-groep onder druk vanwege bredere opname van biologische AGF in discountformules. Zij bieden de biologische producten voor een lagere prijs aan de consument aan, waardoor meer volume verkocht moet worden.

Aantal telers groeit heel licht
Ook in het derde kwartaal zet de lichte groei van het totaal aantal biologische telers en telers in omschakeling naar biologisch zich voort. Na een periode van daling is dat een goed signaal. Het aantal biologische telers is niet alleen afhankelijk van de groei van de binnenlandse markt, maar ook van de Nederlandse export van biologische producten.

EKO Monitor jaarcijfers 2004 op 8e EKO Congres
Op 31 maart a.s. worden op het EKO Congres de jaarcijfers van de biologische sector over 2004 gepresenteerd. Hoofdthema van het EKO Congres is gezondheid: Kan biologische voeding bepaalde gezondheidsclaims waarmaken? Het derde hoofdonderwerpen van het congres is de visie op de internationale ontwikkelingskansen van biologische landbouw van Herman Wijffels. Voor meer informatie over het EKO Congres: www.platformbiologica.nl/agenda. Voor de totale EKO monitor : www.platformbiologica.nl/ekomonitor.

Biologica is de ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding. Meer informatie: 030- 2339970

--

Met vriendelijke groet,
Biologica

Annelijn Steenbruggen
Coordinator Voorlichting & PR

Direct nummer: 030-2339982
Algemeen nummer: 030-2339970

Biologica
Postbus 12048
3501 AA Utrecht

www.platformbiologica.nl www.adopteereenkip.nl
www.smaakmakend.nl