Ingezonden persbericht


Persbericht

Natuur en Milieu en Milieufederaties starten campagne Laat het donker donker

Nederland steeds meer verlicht

Nederland wordt s nachts niet meer echt donker door lichtvervuiling van kassen, steden en wegen. Stichting Natuur en Milieu en de 12 provinciale Milieufederaties, waaronder de Milieufederatie Noord-Holland, willen met de campagne Laat het donker donker, die vandaag op de kortste dag (en dus de langste nacht) van start gaat, werken aan het terugbrengen van de nachtelijke duisternis. Belangrijke onderdelen van de campagne zijn een grote conferentie op 19 januari volgend jaar, de website www.laathetdonkerdonker.nl, provinciale workshops, de Nacht van de Nacht en de lichtkaart. Op deze kaart is per gemeente te zien hoeveel licht zij uitstraalt. Vijfhonderdtwee gemeenten werd in een tijdsbestek van minder dan tien jaar lichter en zeventig gemeenten donkerder.

De meest lichte gemeenten in Nederland zijn te vinden in het Westland, waar veel kassen staan. De donkerste gemeenten in Nederland zijn Vlieland, Schiermonnikoog en Ootmarsum. In Noord-Holland zijn een aantal gemeenten zeer lichtrijk waaronder Haarlemmermeer, Zaanstad, Beverwijk en Langedijk. De donkerste plekken in Noord-Holland bevinden zich in de gemeenten Texel, Anna Paulowna, Wieringen en Wieringermeer. Uit de lichtkaart, die gebaseerd is op de meest recente gegevens, blijkt dat gemeenten zoals de Schermer, Wester-Koggenland en Venhuizen minder licht zijn gaan uitstralen. De lichtkaart is opgesteld na analyse van satellietmetingen en na het verwerken van vele honderden opnamen van elk gebied op aarde. Het uitstralend licht in een gebied van iets meer dan een vierkante kilometer is opgeteld en als getal weergegeven.

De Milieufederatie Noord-Holland ziet duisternis als een belangrijke oerkwaliteit van het landelijk gebied, naast bijvoorbeeld stilte en ruimte. Teveel licht kan hinder en ergernis veroorzaken bij mensen en schaadt de natuur. Zo wordt steeds duidelijker dat de biologische klok en kalender van dieren ontregelt raken door teveel nachtelijk licht. Dit kan leiden tot uitputting en vermindering van overlevingskansen van dieren. Met de campagne Laat het donker donker willen Natuur en Milieu en de provinciale Milieufederaties het publiek bewust maken van het bijzondere van donkere nachten en het belang ervan voor natuur en mens.

De organisaties gaan werken aan concrete oplossingen om lichthinder tegen te gaan. Met een conferentie op 19 januari 2005, provinciale workshops voor (gemeente)bestuurders en ambtenaren en een publiekscampagne in het najaar van 2005. De Milieufederatie Noord-Holland maakt een oerkwaliteitenkaart met hulp van lokale natuur- en milieuorganisaties. Deze kaart geeft zowel de actuele stand van zaken over de duisternis alsook over die van de andere oerkwaliteiten stilte en ruimte. De kaart zal worden gebruikt o.a. voor de campagne. De campagne wordt afgesloten met de landelijke Nacht van de Nacht, waarbij gemeenten en bedrijven worden opgeroepen mee te helpen om Nederland gedurende deze nacht weer donkerder te krijgen. Er worden overal in Nederland activiteiten georganiseerd om van de donkere nacht te genieten.