STICHTING WAKKER DIER

Reclame Commissie: Dirk van den Broek misleidt klanten met bio-industrievlees

IKB-KEURMERK IS DIERONVRIENDELIJK

Supermarkt Dirk van den Broek heeft haar klanten misleid door vlees met IKB-keurmerk te verkopen als 'diervriendelijk vlees'. Dit heeft de Reclame Code Commissie bepaald naar aanleiding van een klacht van Stichting Wakker Dier. Dirk van den Broek stelde in haar reclameblad 'Lekker Doen' van november dit jaar dat door IKB-vlees te kopen men 'bijdraagt aan het welzijn van de varkens' en noemde dit vlees 'een diervriendelijk product'. De Commissie: 'Het IKB keurmerk houdt geen rekening met het dierenwelzijn (...). Door IKB-vlees te kopen draagt men, anders dan de adverteerder wil doen geloven, niet bij aan het welzijn van varkens'. Directeur Marianne Thieme van Wakker Dier: 'Door dit IKB-vlees te kopen draag je bij aan de onverdoofde castratie van biggen die in krappe kale hokken leven en nooit buiten komen. Het keurmerk stelt slappere welzijnsregels dan de Nederlandse wet'. Het is de vierde keer binnen anderhalfjaar dat de Reclame Code Commissie oordeelt dat de varkenssector de consument misleidt over het welzijn van de varkens.
Stichting Wakker Dier pleit bij het ministerie van Landbouw voor een verplichte etikettering met strenge dierenwelzijns- en milieunormen.

Varkensvlees met IKB-keurmerk wordt in de meeste supermarkten verkocht. Het is afkomstig uit de bio-industrie. De welzijnsregels die binnen het IKB-keurmerk zijn gesteld, zijn nog slapper dan de Nederlandse welzijnswetgeving voor de bio-industrie. Er is daarnaast geen enkele sanctie op het overtreden van deze regels zodat de varkens binnen de IKB-regels feitelijk vogelvrij zijn. Keurmerken met echte dierenwelzijnsnormen zijn het Scharrelkeurmerk en EKO-keurmerk.

In miljoenen kostende reclames wordt vlees met IKB-keurmerk op de markt gebracht als 'extra gecontroleerd' en 'dan weet je dat het goed zit'. In april dit jaar veroordeelde de Reclame Code Commissie, op verzoek van Wakker Dier, een reclame van de varkenssector nog als misleidend vanwege een onterecht positieve voorstelling van zaken omtrent de huisvesting van varkens. In een interne notitie van de PVE wordt gesteld dat de reclames trachten 'de negatieve motivators weg te nemen bij een groeiende groep kritische en twijfelende consumenten'.

De varkenssector overtreedt massaal de dierenwelzijnsregelgeving. Al in 1999 bleek uit onderzoek van het landbouwministerie (AID) dat meer dan de helft van de varkenshouders de welzijnswet overtreedt. Deze situatie is 5 jaar later amper verbeterd. Op grond van de Wet Openbaarheid Bestuur kreeg Waker Dier December vorig jaar nog een interne notitie van het productschap vlees (PVE) over de reclamecampagne van de varkenssector waarin zij aangeeft: '...gaande de campagne bleek dat er onvoldoende feitelijke bewijzen zijn die aantonen dat en op welke onderdelen veel veranderd is in de Nederlandse varkenssector.' En over kritiek van onder meer Wakker Dier over de bio-industrie stelt de PVE: 'De feitelijke onderbouwing van de goede intenties en aanpak van de sector bleek te mager. Met name bij de heikele onderwerpen (leefoppervlak, castratie, transport) blijkt er weinig verweer te zijn.'...'De fase in het veranderingsproces en andere omstandigheden zijn niet optimaal om op grote schaal te uiten dat de varkenshouderij zo goed bezig is.'
Desondanks gaat de varkenssector gewoon door met haar misleidende reclame.

- einde persbericht -

Meer informatie: Marianne Thieme 020-4638924
De volledige uitspraak van de Reclame Code Commissie is op verzoek te verkrijgen.


------------------------------------
Wakker Dier is de grootste dierenbeschermingsorganisatie die exclusief opkomt voor het welzijn van landbouwdieren. Zij doet dit door zich vooral te richten op consumenten, door het geven van voorlichting, het voeren van legale, geweldloze acties, onderhandelingen en campagnes. Voorbeelden van campagnes zijn de legbatterijcampagne, de publieksvoorlichtingscampagne op radio en TV, de biologische-, legbatterij-, foie gras - en educatieve campagne. Wakker Dier is in het bezit van het CBF keurmerk.

------------------------------------

21 dec 04 13:12