Ingezonden persbericht

100-jarig jubileum Konst

NIJKERK, 20041221 -- In 2005 bestaat het bedrijf Konst B.V. in Nijkerk 100 jaar. Konst is de holdingmaatschappij van diverse Albert Heijn- en Gall & Gall-filialen en van een aantal hotel- en vergaderfaciliteiten. In de loop van 2005 staan diverse festiviteiten en acties gepland; voor relaties en personeel, maar ook voor de inwoners van Nijkerk, want Nijkerk is de bakermat van het bedrijf.


Konst B.V. heeft 600 werknemers in dienst en is onder andere eigenaar van een viertal Albert Heijn-vestigingen, twee Gall & Gall-winkels, Hotel/Restaurant 'Ampt van Nijkerk', het multifunctionele evenementencentrum 'Hart van Holland', Hotel/Congrescentrum 'Heerlickheijd van Ermelo' en Kloostersalons 'Mariënhof' in Amersfoort.

Historie
In 1905 begon Gerardus Konst als zelfstandig handelaar in graan en levensmiddelen. Lambertus van den Tweel, de pleegzoon van de oprichter, bouwde in de daarna volgende jaren deze winkel uit tot zelfbedieningszaak. Het was Gerard van den Tweel die in 1968 met zijn vrouw Klasien het bedrijf kwam versterken en er een supermarkt van maakte. In 1982 zocht Gerard aansluiting bij de Albert Heijn-formule. Hij werd daarmee één van de eerste Albert Heijn-franchisers in het land. Nog steeds vindt de huidige algemeen directeur Gerard van den Tweel - jaren voorzitter van de Albert Heijn-franchisevereniging - Albert Heijn de beste winkelformule met het breedste assortiment en de beste service en uitstraling.

Vrijheid en visie
"Echt ongebonden ondernemerschap wordt steeds moeilijker, omdat franchiseformules steeds strakker worden", aldus rasondernemer Gerard van den Tweel. "Maar wanneer je qua financiën en panden zelfstandig blijft, is er natuurlijk wel degelijk ruimte voor eigen creativiteit. De franchiseorganisaties geven daar ook de vrijheid voor. Het komt dus aan op goed ondernemerschap, met visie op de markt en op de formule."

Lokale samenwerking
Van den Tweel deelt de mening van het Vakcentrum dat veel ondernemers in deze branche binnen niet al te lange termijn het onderspit zullen delven. "Zelfstandige ondernemers en franchisers die een weekomzet van minder dan 120 duizend euro per week halen, komen mede door de huidige prijzenoorlog in de problemen. Deze zouden op lokaal niveau - met hun concurrent in hetzelfde gebied - beter de handen ineen kunnen slaan. Ik verwacht dat in de komende jaren formules elkaar op lokaal niveau gaan overnemen."

Festiviteiten
Het 100-jarig jubileum van Konst wordt gevierd met personeel, relaties en de lokale gemeenschap. Met diverse muziekevenementen, een zwemfestijn voor de jeugd en jubileumacties in de lokale Albert Heijn-filialen van Konst, worden zoveel mogelijk inwoners van Nijkerk en omgeving bij de festiviteiten betrokken.




Ingezonden persbericht