Ingezonden persbericht


persbericht

NEDERLAND OVERZEE lesbrief ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het Koninkrijksstatuut

Per Expresse is een serie lesbrieven over actuele ontwikkelingen in het (wereld)­nieuws. De lesbrieven zijn gekoppeld aan een educatieve website. Beide bieden leerlingen van 10-15 jaar achtergronden bij het nieuws en geven leerkrachten aanwijzingen hoe het nieuws in de klas te behandelen in de bovenbouw van het basisonderwijs en de basisvorming in het voortgezet onderwijs.

Aanleiding voor de nieuwste editie van de Per Expresse is het vijftigjarig bestaan van het Koninkrijksstatuut waarin de relaties tussen Nederland, Aruba en de Nederlandse Antillen geregeld is. Deze Per Expresse gaat dieper in op die relatie. Daarbij wordt gekeken naar de relaties in het verleden, heden en toekomst.

De lesbrief begint met een 'WatweetjijvandeAntillen?-quiz'. Daarna geeft de lesbrief antwoord op vragen als Waarom werden de Antillen en Aruba Nederlandse kolonies? Waarom zijn er veel Antillianen en Arubanen in Nederland? Kunnen Aruba en de Antillen net als Suriname onafhankelijk worden? Uiteraard komt de periode van de slavernij eveneens uitgebreid aan bod. Verder hebben we jongeren op de Antillen gevraagd wat zij het beste vinden voor hun eiland (mogelijke toekomstscenario's).

De handleiding geeft achtergrondinformatie over 50 jaar Koninkrijksrelaties, didactische aanwijzingen alsmede de antwoorden op de vragen en opdrachten.

Op de educatieve website vindt u een chronologie en een handig karakterisering van alle eilanden, informatie over de positie van Antillianen in Nederland (van bolletjesslikkers tot buurtmoeders), de uitgeschreven interviews met de Antilliaanse jongeren en enkele extra lessuggesties.

De lesbrief met handleiding kost ¤ 3,50

en is te bestellen bij:

Centrum voor Mondiaal Onderwijs

Postbus 9108

6500 HK Nijmegen

tel. 024-3613074

email: cmo@fm.ru.nl

http://www.cmo.nl

De lesbrief en handleiding zijn ook met behoud van de originele opmaak gratis te downloaden vanaf:

http://www.cmo.­nl

en vanaf

http://koninkrijksstatuut.kennisnet.nl/

Luit van der Glas

medewerker publiciteit

Wanja Vreeling
Luit van der Glas
Secretariaat CMO

e-mail:
telefoon:
fax:
internet:
internet:
internet:

cmo@fm.ru.nl
+31 (0) 24 3613074
+31 (0) 24 3613014
http://www.cmo.nl
http://www.vmbo-sectorwerkstuk.nl http://www.maak-een-werkstuk.nl

bezoekadres:
thomas van aquinostraat 5 (0.29)
nijmegen

postadres:
postbus 9108
6500 hk nijmegen