Gemeente Ede

nummer 273 / Ede, 21 december 2004

in nieuwe nota bedrijfsvestigigsbeleid

Ede kiest voor food en logistiek

De gemeente Ede verwacht dat de grootste vraag naar bedrijventerreinen zal komen van bedrijven die nu al in Ede of in de regio gevestigd zijn. Als deze bedrijven niet op hun huidige plek kunnen uitbreiden moeten ze ruimte kunnen krijgen op nieuwe bedrijventerreinen. De gemeente geeft specifieke aandacht aan bedrijven op het gebied van Food (productie met research & development) en logistiek met toegevoegde waarde. In de Nota bedrijfsvestigingsbeleid is de verwachte vraag naar bedrijventerrein in kaart gebracht, en is geanalyseerd hoe de gemeente aan deze vraag kan voldoen.

Recessie
De economische recessie is ook in de gronduitgifte aan bedrijventerreinen merkbaar, momenteel zijn er minder bedrijven die de gemeente benaderen voor bouwgrond dan vijf jaar geleden. Wel is er behoefte aan een bedrijventerrein voor bedrijven die nu in het buitengebied gevestigd zijn maar daar eigenlijk niet passen. In de afgelopen jaren zijn de bedrijventerreinen Kievitsmeent en De Vallei ontwikkeld, vanaf eind 2005 kan er grond worden uitgegeven op de nieuwe ISEV-bedrijventerreinen tussen Ede en Veenendaal.

Duurzaamheid en werkgelegenheid
Ede stelt ook eisen bedrijven die zich op de nieuwe bedrijventerreinen willen vestigen.
De gemeente stelt een ruimtelijk kader, daarnaast wordt duurzaamheid bij bedrijven gestimuleerd. De gemeente wil met het bedrijfsleven in gesprek komen over werkgelegenheid. Gemikt wordt op het stimuleren van vernieuwende bedrijven, behoud van diversiteit, een betere werking van de arbeidsmarkt (o.a door opleidingen) met ook mogelijkheden voor langdurig werklozen.

---