Universiteit van Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

21 december 2004

Vici-subsidies voor 5 Utrechtse onderzoekers

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 5 wetenschappers van de Universiteit Utrecht een Vici-subsidie toegekend. Elke onderzoeker krijgt 1.250.000 euro. Hiermee moet hij of zij in vijf jaar tijd een eigen onderzoeksgroep opbouwen. De Vici-subsidie is bestemd voor zeer ervaren onderzoekers. De wetenschappers behoren tot de beste tien procent van hun onderzoeksveld. In totaal kende NWO dit keer 28 Vici-subsidies toe.

De Utrechtse toekenningen:

Populatiedynamica en verspreiding van erfelijke ziekten

Prof. dr. (Hans) Heesterbeek (m) 06-12-1960, UU - Gezondheidszorg Landbouwhuisdieren

Epidemieën van infectieziekten zijn populatieproblemen. In dit project wordt met wiskundige modellen inzicht verkregen in vragen als: hoe ontstaan epidemieën in populaties, hoe ontstaat en verspreidt resistentie tegen geneesmiddelen en vaccins, en hoe kunnen we bestrijdingsmaatregelen beter inzetten en de effecten ervan voorspellen?

Kennis van klankreeksen

Dr. R.W.J. (René) Kager (m) 17-07-1957, UU - Taalwetenschap

Het herkennen van losse woorden in een vreemde taal kost veel moeite, zelfs voor wie beschikt over een flinke woordenschat. Dit verschijnsel kan ons veel leren over hoe de menselijke spraakherkenning werkt. Hoe maken luisteraars gebruik van kennis van klankreeksen?

Structuren die vanzelf ontstaan

Dr. W.K. (Willem) Kegel (m) 17-01-1961, UU - Fysische chemie

Soms vormen moleculen spontaan objecten die veel groter zijn dan een molecuul, maar te klein om direct te kunnen zien. Met dit onderzoek proberen we de voorwaarden voor de stabiliteit en de eigenschappen van dergelijke structuren te begrijpen.

Mini-maagjes in de cel

Prof. dr. (Judith) Klumperman (v) 09-08-1961, UMC Utrecht - Celbiologie

Cellen nemen voedsel op dat verteerd wordt in de 'mini-maagjes' van de cel, de lysosomen. Lysosomen spelen ook een belangrijke rol bij uiteenlopende processen als bloedstolling, pigmentatie en het afweersysteem. Talrijke ziekten worden veroorzaakt doordat de lysosomen niet goed werken. Dit onderzoek zal inzicht geven in de vorming van lysosomen in gezonde en zieke cellen.

Quantumstructuur van de ruimte-tijd

Dr. R. (Renate) Loll (v) 19-06-1962, UU - Theoretische Fysica

Als we het heelal bekijken op de allerkleinste schaal die er is, de Planck-schaal, dan lijkt de microstructuur die daar zichtbaar wordt verantwoordelijk voor het vierdimensionale heelal zoals wij dat kennen. De onderzoekers proberen de geometrische bestanddelen van die microstructuur op te sporen en de quantumdynamica die de wisselwerking tussen die bestanddelen beschrijft, te formuleren.

Vici-subsidie

Sinds de eerste toekenningen in 2002, heeft de UU in totaal 15 Vici-subsidies ontvangen (van de 82 die er in totaal zijn toegekend). De Vici-subsidie is een van de drie subsidievormen van het NWO Vernieuwingsimpuls-programma. NWO betaalt bijna zeventig procent van elke subsidie. De universiteit of het instituut draagt ruim dertig procent bij. Alles bij elkaar gaat het om 32,5 miljoen euro. De andere twee subsidies zijn de Veni-subsidie (voor pas gepromoveerden) en Vidi-subsidie (voor ervaren postdocs). De Vernieuwingsimpuls is opgezet in samenwerking met het Ministerie van OCW, de KNAW en de universiteiten.

Nadere informatie

Soleanie Martis, Perscommunicatie Universiteit Utrecht, telefoon (030) 2532411, e-mail s.martis@csc.uu.nl