Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 21 december 2004                             |


1. Bureau jeugdzorg ondernemingsplan 2005-2008
Het ondernemingsplan voor de periode 2005-2008 dat het bureau Jeugdzorg aan Gedeputeerde Staten heeft aangeboden, concentreert zich op een kwalitatieve en efficiënte uitvoering van de taken die in de Wet op de jeugdzorg zijn vastgelegd. Indicatiestelling, casemanagement en begeleiding vanuit de jeugdreclassering staan centraal. Het bureau richt zich op de kwaliteitsbewaking van hulpverlening die door andere instellingen wordt uitgevoerd. Gedeputeerde Staten nemen met instemming kennis van het ondernemingsplan. Overeenkomstig de ramingen uit het Beleidskader Jeugd is er in de periode 2005-2008 een bedrag van E37 miljoen beschikbaar voor het Bureau jeugdzorg.

2. Advies- en meldpunten kindermishandeling
De Advies- en meldpunten kindermishandeling worden ondergebracht bij het Brabantse Bureau jeugdzorg. Die meldpunten maken nu nog onderdeel van de GGD's in West- en Zuidoost Brabant. Met de overdracht van de Advies- en meldpunten zijn kosten gemoeid. Gedeputeerde Staten stellen daarvoor een bedrag van E350.000 beschikbaar uit de reserves van de AMK's en onder voorbehoud van instemming van het ministerie van WVS nog een aanvullend bedrag van E125.000, -.

3. Huisvesting statushouders
De achterstanden in de huisvesting van toegelaten asielzoekers (statushouders) in Brabant zullen naar verwachting in mei 2005 zijn ingelopen. Dat staat in een brief van Gedeputeerde Staten aan de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. GS melden dat zij bij twee Brabantse gemeenten procedures op grond van de huisvestingswet gestart zijn en dat bij nog eens vijf gemeenten overwegen. Door de systematiek van de huisvesting van statushouders onderzoeken GS alternatieven in de vorm van groepshuisvesting en wordt er overlegd met de corporaties.

4. Rekenkamer
De nieuwe rekenkamer voor de provincies Noord-Brabant en Limburg wordt door Gedeputeerde Staten gemandateerd om deel te nemen aan het rechtsverkeer en besluiten te nemen ten aanzien van personeel, organisatie en bedrijfsvoering. Dat hebben Gedeputeerde Staten en de Commissaris van de Koningin besloten. De Rekenkamer is formeel een gemeenschappelijk orgaan en kan zonder een dergelijke mandatering niet functioneren.

5. Rechtmatigheidcontrole
Het controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2004 wordt door Gedeputeerde Staten naar Provinciale Staten gezonden. Het protocol gaat onder meer in op de rechtmatigheid van de uitgaven.

6. Financiële beleids- en beheersverordening
De Financiële beleids- en beheersverordening van de provincie Noord-Brabant wordt aangepast aan de herziening van de plannings- en controlecylus van de provincie Noord-Brabant. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten De verordening bestaat op grond van artikel 216 van de provinciewet en geeft de uitgangspunten van het financiële beleid, het financiële beheer en de inrichting van de financiële organisatie.

7. Interne draadloze telefoons
Er worden 100 nieuwe interne draadloze telefoons aangeschaft. Die kosten
E 23.280, - .

8. Verwarming Noord-Brabant Museum
Er worden twee verwarmingsketels van het Noord-Brabants Museum vervangen. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. De beide ketels zijn beschadigd en moeten spoedig worden vervangen. Met de opdracht is een bedrag van E 33.547 gemoeid.

9. Geld voor plattelandsontwikkeling
Er worden extra middelen gereserveerd voor plattelandsontwikkeling. Gedeputeerde Staten hadden hier in oktober al toe besloten. In het kader van het Europese Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP) heeft de provincie in 2005 en 2006 een EU-budget beschikbaar van E 8.498.000,- voor projecten. Ondanks de strenge selectie van projecten en goede begeleiding, blijft de zorg bestaan dat het budget voor een deel onbenut blijft en de middelen daardoor terugvloeien naar de Europese Unie. Het comité van toezicht van de POP stelt daarom voor om de provincies 5 procent meer te laten beschikken dan het officiële budget. Voor de provincie Noord-Brabant komt dat neer op
E 429.000,-. GS beogen hiermee om het Europese budget voor plattelandsontwikkeling maximaal te benutten. De 5 procent bovenop het EU-budget wordt - indien dat nodig zou blijken- gefinancierd uit het budget dat is gereserveerd in de claim Uitwerking Bestuursakkoord.

10. Uitvoering revitalisering landelijk gebied
Gedeputeerde Staten hebben vastgesteld hoe de uitvoeringsprogramma's in het kader van de revitalisering landelijk gebied vanaf medio 2005 ambtelijk zullen worden ondersteund en welke werkwijze daarbij wordt gehanteerd.

11. Uitwerkingsplannen vastgesteld
Gedeputeerde Staten hebben de uitwerkingsplannen en nota's van zienswijzen vastgesteld voor de regio's: Breda-Tilburg; Brabantse Buitensteden en Woensdrecht; Hilvarenbeek en Oisterwijk; land van Heusden en Altena; Steenbergen en Halderberge; Drimmelen, Geertruidenberg en Moerdijk; Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Rucphen en Zundert; Land van Cuijk; Boxtel, Haaren en Sint-Michielsgestel; Uden-Veghel/Maashorst/Schijndel, Sint-Oedenrode en Boekel; Waalboss, Maaskant en Groot Langstraat.

12. Convenant woningbouw SRE
Voor de periode tot 2010 wil het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven 28.500 woningen realiseren. Voor ruim 15.500 woningen stelt het rijk een financiële bijdrage beschikbaar. Voor de regio Eindhoven gaat om 19 miljoen euro. Dit is vastgelegd in het convenant Woningafspraken 2005 tot 2010. Gedeputeerde Staten hebben besloten om naast de ministeries van VROM, LNV, V&W, BZK, het SRE en de gemeenten Eindhoven, Helmond en Veldhoven te tekenen als convenantpartner. Tijdens het congres Brabant Bouwt!? van 17 november jl. waren reeds de woningbouwafspraken met Breda, Tilburg en Den Bosch ondertekend.


13. Boomkweker Reek
Er kan mogelijk een biologische boomkwekerij aan de Heijtmorgen in Reek, gemeente Landerd worden opgericht. Gedeputeerde Staten willen daarvoor afwijken van het streekplan. Het college vraagt de provinciale planologische commissie om advies.

14. Uitvoering programma Externe Veiligheid Noord-Brabant 2004-2006
De uitvoering van de 23 projecten in het programma Externe Veiligheid worden wordt per project vastgelegd in een uitvoeringsovereenkomst met de betrokken partners. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. Voor de uitvoering van de projecten is door het ministerie van VROM eerder E 3.476.000,- subsidie beschikbaar gesteld.

15. Richtlijnen MER bedrijventerreinen Moerdijkse Hoek
De richtlijnen Milieueffectrapportage (MER) voor het bedrijventerrein Moerdijkse Hoek zijn door Gedeputeerde Staten, als bevoegd gezag, vastgesteld. De richtlijnen geven het programma van eisen voor de milieu-effect-rapportage.

16. Integrale Commissie voor Milieu en Water (ICMW) verdrogingsbestrijding 2003.
De doelstellingen van het beleid voor de bestrijding van verdroging zijn aan herijking toe. Dat mag echter niet tot vertragingen leiden. Ook is er te weinig aandacht voor stedelijk water bij de bestrijding van verdroging. Dat zijn enkele adviezen van de Integrale Commissie voor Milieu en Water over de rapportage verdrogingsbestijding 2003. GS willen de evaluatie meenemen in de evaluatie die in 2006 wordt uitgevoerd en zullen de rol van het stedelijk water nader onderzoeken.

17. Overheveling toezichtstaken.
Het toezicht op de milieuwetgeving wordt overgedragen van de directie Ecologie aan Ruimtelijke Ordening en Handhaving. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. Een en ander houdt een verschuiving van 10fte in en de wijziging van een aantal begrotingsposten. Gedeputeerde Staten informeren de statencommissie voor Ruimte en Milieu.

18. Verbeterproject buitengebied Waalre; bouwstenen voor herontwikkeling
Gedeputeerde Staten hebben kennisgenomen van het rapport "Verbeterproject buitengebied Waalre; bouwstenen voor herontwikkeling". Met dit rapport wordt uitvoering gegeven aan het ontwikkelprogramma van het streekplan en het hergebruik van stortplaatsen. Het doel van het project in Waalre is om de ruimtelijke kwaliteit te verbeteren en de zones op te knappen waar voormalige ontgrondingsputten en/of - stortplaatsen liggen.

19. Subsidies Naar een Duurzaam Brabant 2005
Voor het subsidieprogramma 'Duurzaam Brabant' is een subsidieplafond van
E 50.000,- voor 'Lerend naar een Duurzaam Brabant' is een subsidieplafond van respectievelijk E 210.000,- (mainstream) en E 120.000,- (kleine projecten) en voor'Natuur en Milieueducatie' is een subsidieplafond van E 37.250, -vastgesteld. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten.

20. Coördinatie van preventieve Handhaving
Er is tijdelijk capaciteit nodig voor de coördinatie van de preventieve handhaving. Het bureau De Roever krijgt opdracht van Gedeputeerde Staten om werkzaamheden in de maanden januari en februari 2005 uit te voeren. Daarmee is een bedrag van E24.900 gemoeid.

21. Actieprogramma Innovatie Noord-Brabant
Het innovatiebeleid van de provincie Noord-Brabant is erop gericht om Brabant te ontwikkelen tot een van de innovatiefste topregio's van Europa. Het actieprogramma kent drie speerpunten: het clusteren van kennis en industrie (connecting winners), het ondersteunen van technostarters (creating winners) en flankerend beleid zodat er een innovatief vestigingsklimaat ontstaat (enabling winners).

22. Statenvragen windpark Troprijt
Het is niet mogelijk om windturbines te plaatsen in Bladel. Het gebied, Troprijt, valt namelijk grotendeels binnen de Groene Hoofdstructuur. Dit antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van de fractie Leefbaar Brabant/BOF en de werkgroep Windpark Troprijt Bladel.

23. Evaluatie Innovatieraad
De provincie heeft het voortouw genomen om in het voorjaar van 2005 een werkconferentie te organiseren samen met het Innovatieplatform en de regionale innovatieraden. Dit staat in de evaluatie van de Innovatieraad die nu een jaar werkzaam is. GS zenden de evaluatie naar de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid. De raad komt tot de conclusie dat de gekozen thema's, technostarters, MKB, Europa, e-Governement en het versterken van de positie van de topinstituten in Brabant, de juiste zijn. Ook vindt de Raad dat de gekozen werkwijze met focusgroepen een goede methode van werken is.

24. Buitenlandse dienstreis
De provincie Noord-Brabant werkt samen met Catalonië, Lombardije en Zuid-Bohemen in een Europees project aan het bevorderen van technologie en het vermarkten daarvan. Dit project, MATEO, begint op 1 januari 2005. De beleidsmedewerker innovatie zal namens de provincie een bijeenkomst in Milaan bijwonen.

25. Dossier stadvervoer Oss
Er is een nieuwe stap gezet in de aanbesteding van het openbaar vervoer in Oss. Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben ingestemd met het ontwerp Programma van Eisen lokaal openbaar vervoer Oss (mei-december 2005). De statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid krijgt het ontwerp-programma toegezonden met een notitie over het functioneren van het openbaar vervoer in de gemeente Oss.

26. Dienstregeling concessie OV Westelijk Noord-Brabant
De bezuinigingen van het Rijk op het Openbaar Vervoer voor 2004 en 2005 worden in West-Brabant opgevangen door de reserves voor het Collectief Vraagafhankelijk Vervoer. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten.
Gelijktijdig hebben Gedeputeerde Staten ingestemd met het advies van het Reizigersoverleg Brabant over voorstellen van BBA voor enkele aanpassingen in de dienstregeling van de concessie Openbaar Vervoer Westelijk Noord-Brabant. De gevolgen hiervan voor de reiziger zijn beperkt. De nieuwe dienstregeling gaat in op 13 februari 2005. Hiermee zijn de bezuinigingen voor West-Brabant verwerkt.

27. Statenvragen masterplan Breda en dienstregeling NS
Het is niet aanvaardbaar dat de problemen rond de capaciteit van het station van Breda leiden tot een verminderd vervoersaanbod van de Nederlandse spoorwegen. Dat antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van de leden van Provinciale Staten, de heren von Meijenfeldt, Althuizen en Hellegers (PvdA). Gedeputeerde Staten zullen in BrabantStad verband er bij de minister van Verkeer & Waterstaat alsmede bij NS en Prorail op aan dringen om voor een oplossing waarbij de dienstregeling van personentreinen in Brabant er niet op achteruitgaat.

28. Taxihopper, statenvragen
Een tariefsverhoging voor de taxihopper is noodzakelijk om het voortbestaan van deze succesvolle manier van collectief vraagafhankelijk vervoer in Noordoost Brabant te kunnen garanderen. Dit antwoorden GS op vragen van het lid van Provinciale Staten, de heer N. Schouten (SP).

29. Taxihopper, tariefsverhoging
Het tarief van de Taxihopper gaat omhoog voor OV-pashouders van E 1,05 naar E 1,45. Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben ingestemd met de afspraken die gemaakt zijn in het Algemeen Bestuur van de "Taxihopper" voor 2004 en 2005 met de samenwerkende gemeenten in Noordoost Brabant over de bekostiging van de sterke groei van het aantal Taxihopperreizigers.

30. Brabants Verkeersveiligheidslabel
De werkzaamheden rond het Brabants Verkeersveiligheidslabel zullen voortaan door de provinciale organisatie worden uitgevoerd. Gedeputeerde Staten stemmen in met een tijdelijke ondersteuning om te zorgen voor een goede overdracht van werkzaamheden. Daarmee is een bedrag van E36.000 gemoeid.

31. Ruimtelijke plannen
Er wordt een verklaring van geen bezwaar verleend voor de bouw van een dierenpension in Chaam, het bestemmingsplan Helmond-oost van de gemeente Helmond is goedgekeurd, de vergroting van een agrarisch bouwblok in Prinsenbeek wordt goedgekeurd, er kunnen 22 woningen in Made gebouwd worden door een goedkeuring van een wijzigingsplan mogelijk.

32. Statenvragen Glyfosfaat
Het is voor de provincie niet mogelijk om het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen als roundup te verbieden die de stof glyfosfaat bevatten. Dat antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van het lid van Provinciale Staten, mevr. Jetten (Leefbaar Brabant/BOF)

33. Afspraken ontwikkeling Moerdijkse Hoek
De provincie, het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Financien hebben en afsprakenkader opgesteld voor de realisering van het bedrijventerrein Moerdijkse Hoek. Daarin wordt ingegaan op de rollen van de betrokken partijen en de mogelijkheden tot publiek-private samenwerking bij de realisatie van het bedrijventerrein na afronding van de besluitvorming

34. Voorfinanciering OV en Collectief Vervoerprojecten
Als afronding van een aantal projecten waarmee de provincie in de afgelopen periode ervaringen opgedaan heeft met de aansturing en vernieuwing van het vervoer, hebben Gedeputeerde Staten een aantal afrondende financiële besluiten genomen.


---

Datum
21 december 2004


---- --