Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 326 - MvG
Datum: 21 december 2004

'Komst gekozen burgemeester geen rem op belangstelling'

33 sollicitanten voor burgemeesterspost Boarnsterhim

"De komst van de gekozen burgemeester heeft geen invloed op het aantal sollicitanten voor de burgemeestersvacature in de gemeente Boarnsterhim", aldus Commissaris van de Koningin Nijpels. Hij kreeg maar liefst 33 sollicitaties binnen voor de vacature van burgemeester in Boarnsterhim. Onder de sollicitanten zijn acht vrouwen en 25 mannen.

Een paar feiten op een rij :

Van de 33 sollicitanten zijn er zes lid van het CDA, vijf van GroenLinks, vier van de PvdA, vier van de VVD, drie van D66 en één van de FNP. Van tien kandidaten is een eventueel lidmaatschap van een politieke partij onbekend.

Twee kandidaten hebben al ervaring als burgemeester. Twaalf kandidaten hebben ervaring als (oud)wethouder en drie kandidaten als (oud)gemeentesecretaris. De overige 16 sollicitanten hebben een andere bestuurlijke, ambtelijke of maatschappelijke achtergrond.

Drie kandidaat burgemeesters zijn 60 jaar of ouder (max. 65 jaar). Negentien kandidaten zijn tussen de 50 en 60 jaar oud en negen kandidaten tussen de 40 en 50 jaar. Twee sollicitanten zijn jonger dan 40 jaar.

CdK Nijpels maakt binnenkort een selectie uit de kandidaten en legt die voor aan de vertrouwenscommissie van de gemeente Boarnsterhim. In de regel zijn dat zes tot acht personen. Met elk van deze kandidaten voert de vertrouwenscommissie een gesprek. Vervolgens doet de vertrouwenscommissie aan de gemeenteraad verslag van haar bevindingen en beveelt ze twee kandidaten aan. De raad vergadert daar achter gesloten deuren over en maakt daarna de aanbeveling openbaar. Mede aan de hand van deze aanbeveling volgt daarna de benoeming van de nieuwe burgemeester door de Kroon.

5


---- --