Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176




Ambitieus Brabants actieplan innovatie

De provincie Noord-Brabant wil zich verder ontwikkelen tot één van de meest innovatieve topregio's van Europa. Om dit waar te maken, is een driesporenbeleid uitgezet: het clusteren van kennis en industrie (connecting winners), het ondersteunen van technostarters (creating winners) en flankerend beleid dat zorgt voor een innovatief vestigingsklimaat (enabling winners). Dat staat in het Actieprogramma Innovatie Noord-Brabant dat het college van Gedeputeerde Staten vandaag heeft vastgesteld. Na een uitgebreide consultatie met de sociaal-economische partners zal GS in het voorjaar met een financiële planning komen.

Het Actieprogramma Innovatie is het vervolg op de in november 2003 uitgebrachte startnotitie Brainport Brabant. Deze nota is uitgebreid besproken met het bedrijfsleven, het onderwijs en overheden. Met een lijst van 38 actiepunten geven GS nu aan op welke wijze innovatie in de provincie gestalte moet krijgen. Wil Brabant internationaal kunnen blijven concurreren, dan moet de innovatiekracht van het bedrijfsleven worden versterkt.

Goed innovatiebeleid richt zich echter niet alleen op de Brabantse economie maar ook op bijvoorbeeld het verminderen van milieudruk en het versterken van de arbeidsmarkt. De Brabantse innovatieraad heeft een belangrijke rol in dit proces: niet alleen als klankbord voor het provinciebestuur maar ook als aanjager van vernieuwingen.

Het proces van clustervorming (kennis van het bedrijfsleven en industrie aan elkaar koppelen) moet een extra impuls krijgen waardoor er sneller en meer nieuwe producten of diensten ontstaan. Dergelijke clusters worden niet bepaald door (lands)grenzen. Noord-Brabant wil graag met buurregio's en andere Europese partners deze uitdaging oppakken (connecting winners).

Het sterke industriële fundament van R&D bedrijven en de Brabantse kennisinstellingen bieden goede mogelijkheden om het aantal (succesvolle) technologisch hoogwaardige starters substantieel te vergroten. Voor 2010 mikt GS op een flinke groei van het aantal succesvolle 'high potentials' onder de technostarters: een toename van 50 procent in 2010 ten opzichte van 2005. Dankzij deze intensivering wil Noord-Brabant in 2010 tot de vijf Europese regio's behoren die de meeste technostarters genereren (creating winners).

De ambities van het innovatieprogramma kunnen alleen succesvol worden gerealiseerd als er in Brabant sprake is van een optimaal en prikkelend innovatieklimaat. Noord-Brabant moet zorgen voor een omgeving waarin innovatieve bedrijven en hun werknemers kunnen floreren. Hierbij richten GS zich vooral op het verbeteren van de kwaliteit van de beroepsbevolking, het stimuleren van breedbandvoorzieningen, de grensoverschrijdende samenwerking en het bevorderen van een innovatief vestigingsklimaat.




Provincie Noord-Brabant