Vereniging Nederlandse Gemeenten

10E SERIE WIJZIGINGEN MODELBOUWVERORDENING 1992

De 10e serie wijzigingen van de Modelbouwverordening 1992 is verschenen. Daarmee is een groot deel van een belofte ingelost die bij het verschijnen van de 9e serie wijzigingen was gedaan, namelijk de actualisatie van brandveiligheidsvoorschriften.

Grondige herijking
Het gaat in dit stadium vooral om het resultaat van een grondige herijking van de rechtstreeks werkende bepalingen voor het brandveilig gebruik van woningen en andere gebouwen, ook van die categorieën gebouwen welke niet onder het vereiste van een gebruiksvergunning vallen. Tevens zijn de voorschriften voor brandmeldinstallaties e.d. in kinderopvangaccommodaties en industriegebouwen geconcretiseerd en is ingespeeld op de richtlijnen in de recent verschenen VROM-brochure Vluchten bij brand.

Volgende serie
In de volgende serie wijzigingen van de Modelbouwverordening 1992 zullen de overige brandveiligheidsvoorschriften worden geactualiseerd. Dit mede ter voorbereiding op de door VROM voorgenomen landelijke uniformering van de voorschriften voor het brandveilig gebruiken in een AMvB.

Overige onderwerpen
Verdere opvallende onderwerpen van deze voorschriftenwijziging in de Modelbouwverordening 1992 zijn:

* een aanvulling op de bepalingen voor het onderzoek naar verontreiniging van de bodem op een bouwplaats, toegespitst op asbestinventarisatie

* de introductie van een paraplu-sloopvergunning voor projectmatige asbestverwijdering van een reeks (agrarische bedrijfs)gebouwen op verschillende lokaties in de gemeente

* het herstel van kleine onvolkomenheden

Woningwet en handhaving
Niet meegenomen is de aansluiting van de Modelbouwverordening 1992 op de momenteel in voorbereiding zijnde wijziging van de Woningwet betreffende handhaving en handhaafbaarheid. De parlementaire behandeling daarvan was bij de verschijning van de 10e serie wijzigingen nog onvoldoende gevorderd.

VNG Ledenbrief 10e serie wijzigingen Modelbouwverordening

geactualiseerd op: 21 december 2004