Psycho-medisch centrum Parnassia

Studie naar geïntegreerde behandeling voor dubbele diagnose patiënten

Parnassia is een wetenschappelijk onderzoek gestart naar de resultaten van verschillende vormen van behandeling van drugsverslaafden met ernstige psychiatrische problemen. In de studie wordt onderzocht of een nieuwe behandeling die voornamelijk buiten de kliniek plaatsvindt, betere resultaten oplevert dan de bestaande behandeling, waarbij de patiënten langdurig worden opgenomen.

Parnassia, psycho-medisch centrum in Den Haag is een wetenschappelijk onderzoek gestart naar de resultaten van verschillende vormen van behandeling van drugsverslaafden met ernstige psychiatrische problemen. In de studie wordt onderzocht of een nieuwe behandeling, die voornamelijk buiten de kliniek plaatsvindt, betere resultaten oplevert dan de bestaande behandeling, waarbij de patiënten langdurig worden opgenomen. Het onderzoek is - zowel in Nederland als in internationaal opzicht - de eerste studie waarin de resultaten van deze twee vormen van geïntegreerde behandeling voor dubbele diagnose patiënten rechtstreeks worden vergeleken. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Parnassia Addiction Research Centre (PARC). De resultaten worden in 2008 verwacht.

Tussen wal en schip

Uit Nederlands en internationaal onderzoek komt naar voren dat personen met een ernstige psychiatrische stoornis een sterk verhoogd risico lopen om ook verslavingsproblemen te ontwikkelen. Ook blijkt uit onderzoek dat psychiatrische problemen bij verslaafden vaak over het hoofd worden gezien en daarom onvoldoende worden behandeld. Omdat de aanwezigheid van verslaving vaak een contra-indicatie is voor behandeling in de psychiatrie en de psychiatrische problemen een contra-indicatie zijn in de verslavingszorg, komen dubbele diagnose patiënten nogal eens tussen wal en schip terecht.

Klinische opname versus polikliniek

In 1996 is Parnassia daarom, als eerste in Nederland, een speciaal behandelprogramma gestart voor dubbele diagnose patiënten. In dit behandelprogramma, Psychiatrische Zorg Drugs (PZD) genoemd, worden drugsverslaafden met ernstige persoonlijkheidsstoornissen, schizofrenie of andere psychotische stoornissen behandeld. In de afgelopen jaren zijn deze patiënten voor hun behandeling gedurende een half jaar klinisch opgenomen op de PZD. In het gestarte wetenschappelijk onderzoek wordt deze opnameduur voor de helft van de patiënten tot één maand teruggebracht. Daaropvolgend wordt intensieve behandeling aangeboden via poliklinische contacten. Ook gaan de hulpverleners de wijk in om begeleiding en behandeling te bieden aan de patiënten in hun normale leefsituatie.

Met het onderzoek wil Parnassia de behandeling van dubbele diagnose patiënten verbeteren aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten en daarmee een bijdrage leveren aan het verbeteren van de kwaliteit van de leefsituatie van deze groep patiënten.