Partij van de Arbeid


Den Haag, 21 december 2004


Aanvullende vragen van het lid Crone (PvdA) aan de minister van Economische Zaken


over aangekondigde tariefsverhogingen in de energiesector


* Bent u op de hoogte van de actie van de Consumentenbond tegen de stijging van de energietarieven met 10%, waarvoor in korte tijd 23.000 handtekeningen zijn gezet?


* Waarom vindt u markttransparantie belangrijker dan de bescherming van consumenten tegen te hoge tarieven, zoals u stelt in het antwoord op vraag 8 van de inmiddels door u beantwoorde vragen?


* Deelt u de mening dat doel en middel goed uit elkaar gehouden moeten worden en dat transparantie zou moeten leiden tot meer concurrentie en uiteindelijk tot meer efficiëntie en lagere tarieven? Deelt u de mening dat bescherming van consumenten een doelstelling is van een hogere orde dan het totstandkomen van markt- en prijstransparantie, dat hiertoe een middel is?


* Deelt u de mening dat de geloofwaardigheid van de liberalisering in gevaar is, nu slechts een halfjaar na marktopening de tarieven fors omhoog gaan?


* Heeft Dte inmiddels het rekenmodel (antwoord op vraag 3) toegepast om te bepalen wat een maximaal redelijk tarief is? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat was het resultaat hiervan en hoe vaak heeft dit geleid tot lagere vaststelling van de tarieven dan bedrijven van plan waren?


* Wanneer zal Dte de maximumtarieven, zoals bedoeld in art. 95b Elektriciteitswet en art. 44 Gaswet, vaststellen?


* Welke criteria zal Dte hanteren om te bepalen of tarieven onredelijk zijn of niet? Zal daarbij gekeken worden naar het door u genoemde rekenmodel of meer naar het ontbreken van voldoende concurrentie en het aanwezig zijn van overwinsten, zoals u stelt in uw brief van 10 december jl.?


* Waarom stelt u in deze brief dat u niet twijfelt aan de aanwezigheid van voldoende effectieve concurrentie? Is dit niet in strijd met het beeld dat bestaat van de energiesector als oligopolistische markt met een beperkte importcapaciteit en daardoor dus een beperkte concurrentie? En is dit beeld niet nog versterkt door het uitgebreide onderzoek dat de NMa in juli 2004 is gestart naar de energiesector?


* Is het juist dat de koppeling van gas aan olieprijzen in de praktijk vaak een gevolg is van hoe één en ander in gasinkoopcontracten geregeld is?


* Zou de overheid als aandeelhouder van Gasunie dan ook kunnen bevorderen dat ontkoppeld wordt of dat opnieuw een rem wordt ingebouwd ten aanzien van tariefsverhogingen, zoals deze lange tijd bestond, en waarbij prijzen dan wederom in kleine stapjes omhoog en omlaag gaan? Kunt u provincies en gemeenten aanspreken op hun verantwoordelijkheid als aandeelhouder van leveringsbedrijven om hierop te letten bij het sluiten van gasinkoopcontracten?


www.consumentenbond.nl


EZ, Antwoorden op Kamervragen over aangekondigde tariefsverhogingen in de energiemarkt, 20 december 2004