Partij van de Arbeid


Den Haag, 21 december 2004


Vragen van de leden Smeets en Van Heemst (beiden PvdA) aan de minister van Binnenlandse Zaken, de minister van Justitie en de staatssecretaris van Economische Zaken


over georganiseerde winkeldiefstal


* Kent u het artikel Vooral Oost-Europese bendes plunderen winkels ?


* Bent u het eens met de Raad Nederlandse Detailhandel dat er sprake is van stelselmatige diefstallen?


* Kunt u aangeven of er een trend waarneembaar is op het gebied van winkeldiefstal waarbij complete gezinnen optreden als daders?


* Zijn er signalen bij u bekend dat het hier voornamelijk gaat om Oost-Europese gezinnen?


* Zijn er, bijvoorbeeld qua methode, organisatiegraad of gewelddadigheid, verschillen tussen bendes uit bijvoorbeeld Roemenië, Polen of Albanië?


* Welke strategieën hanteren politie en justitie om de bendes aan te pakken en op te rollen? Kunt u ingaan op de afspraken die hierover in Europees verband zijn of worden gemaakt?


* Bent u op de hoogte van het gebruik van speciaal geprepareerde buggy s die ervoor zorgen dat bij winkeldiefstal beveiligingspoortjes en andere beveiligingssystemen worden omzeild?


* Wat is bekend over de aarde en omvang van dit verschijnsel? Zijn cijfers bekend over het percentage verdachten van winkeldiefstal dat van zo n geprepareerde buggy gebruikmaakt?


* Kunt u een overzicht geven van de winkeldiefstalcijfers over de maanden oktober, november en december 2004? Zo ja, is er sprake van een stijging of daling t.o.v. voorafgaande jaren en hoe beoordeelt u dit?


De Telegraaf 16 december 2004