Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176




Nieuwe stap in ruimtelijke ontwikkeling; uitwerkingsplannen vastgesteld

Gedeputeerde Staten hebben de uitwerkingsplannen voor het midden, westen en noordoosten van de provincie vastgesteld. De uitwerkingsplannen geven de keuzes weer op regionaal schaalniveau voor de woningbouw en ontwikkeling van bedrijventerreinen voor de periode tot 2015, met een doorkijk naar 2020. Het uitwerkingsplan is een toetsingskader voor bestemmingsplannen.

De uitwerkingsplannen zijn een gevolg van de opdracht in het streekplan 2002 om regionale uitwerkingsplannen op te stellen. Behalve toetsingskader voor bestemmingsplannen, zijn de plannen ook een ontwikkelingskader voor bijvoorbeeld groene ontwikkelingen in de stedelijke regio's, efficiënt ruimtegebruik op bedrijventerreinen en het opstellen en uitwerken van complexe, strategische gebiedsopgaven.

De plannen worden nu gedrukt en begin februari verzonden aan alle betrokkenen, als nota of als cd-rom. De plannen zijn vanaf medio januari ook op internet in te zien. U kunt ze vinden op de site www.brabant.nl onder het kopje 'wonen' en 'ruimte in Brabant'.
Het uitwerkingsplan voor Zuidoost Brabant wordt in april 2005 vastgesteld.

De uitwerkingsplannen bestaan uit een plankaart met plantekst. De plankaart bestaat uit een zogenoemd duurzaam ruimtelijk structuurbeeld met daarop aangegeven de te ontwikkelen locaties voor wonen en werken tot 2015. De situering en omvang van deze locaties is indicatief. De plankaart heeft een schaal van 1:50.000 en is globaal van karakter. De plankaart kent geen aanduiding welke het recht geeft op een directe bouwtitel (daarvoor is een vertaling in bijvoorbeeld een bestemmingsplan noodzakelijk).

Na de zomervakantie hebben de uitwerkingsplannen ter visie gelegen. Alle inspraakreacties zijn beantwoord in een nota van zienswijzen per plan en de wijzigingen ten gevolge van deze reacties zijn verwerkt in de plannen. De Provinciaal Planologische Commissie en de statencommissie Ruimte en Milieu hebben hier over geadviseerd. Na verwerking van die adviezen zijn de plannen vervolgens vastgesteld door Gedeputeerde Staten.

De discussie heeft zich in deze laatste fase van het planproces vooral toegespitst op de vraag of verstedelijking op termijn in het gebied de Rith bij Breda aanvaardbaar is of niet. Ook kwam de vraag aan bod of het bedrijventerrein Vosdonk bij Etten-Leur verder uitgebreid moet kunnen worden in het gebied Middendonk en of glastuinbouwontwikkeling bij Oosteind gewenst is. Verder ging het om de ontwikkeling van bedrijventerreinen in de regio 's-Hertogenbosch-Oss (Kloosterstraat en Heesch-west) in relatie tot de ambitie ruimte te sparen.

Gedeputeerde Staten hebben besloten dat in het gebied de Rith verstedelijking alleen afweegbaar is indien die verstedelijking samen gaat met landschapsontwikkelingen (integratie stad-platteland) en dat in het gebied Middendonk geen verstedelijking afweegbaar is. Bij Oosteind in Oosterhout wordt geen ruimte geboden voor nieuwe vestigingen van glastuinbouw, maar moet wel ruimte blijven voor de ontwikkeling van de bestaande glastuinbouwbedrijven.

In alle regio's moet worden ingezet op het halen van de ambitie om 30 procent ruimte te sparen op de ruimtebehoefte aan nieuwe bedrijventerreinen.