Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2004-570       |
|                                            |Arnhem|21 december    |
|                                            |,     |2004           |
TALENTENJACHT BESTRIJDT VEREENZAMING VAN MENSEN

Provincie investeert in Renkums project.

De provincie Gelderland gaat bijna twee ton investeren in een project dat komend jaar uitgevoerd gaat worden door Stichting Welzijn De Bries. Het gaat hier om het project Talentenjacht, dat als doelstelling heeft eenzaamheid en sociaal isolement van mensen in de gemeente Renkum te helpen oplossen en te voorkomen. Talentenjacht gaat in januari van start. Het project duurt 3 jaar. De provincie Gelderland wil dat het project ook als voorbeeld gaat dienen voor andere initiatieven in de regio.

Talentenjacht is een samenwerkingsverband tussen Stichting De Bries en het huis Klein-Heideveld in Heelsum van Stichting Talent. Deze organisaties willen mensen begeleiden die in een sociaal isolement zitten of dreigen te raken. Doel is om deelname aan de samenleving te vergroten. De begeleiding moet ertoe bijdragen dat mensen weer maatschappelijk zinvolle activiteiten gaan ondernemen. Het motto van het project Talentenjacht is om vooral te kijken naar wat mensen nog wel kunnen en niet naar wat ze niet (meer) kunnen. Bijzonder is ook de methodiek waarmee de Bries werkt; niet afwachten tot mensen zelf komen maar mensen actief en doelgericht benaderen. Deze methodiek, getiteld 'outreachend werken', is door de stichting zelf ontwikkeld en inmiddels ook succesvol gebleken. De Bries heeft daarvoor zelf veel in huis, van vrijwilligerswerk tot cursussen en (ontmoetings)activiteiten. Stichting Talent biedt met haar huis Klein-Heideveld een plek voor eventuele tijdelijke opvang of een oriëntatieprogramma, groepstrainingen en arbeidstherapie.

Sociaal netwerk
Nederland kent een grote groep burgers die zich in sociaal isolement bevindt. Mensen in deze groep zien weinig mogelijkheden om contacten te leggen en te onderhouden. Uit landelijk onderzoek blijkt dat het percentage geïsoleerden 6% is van de bevolking. Het gaat hier om mensen met een zeer klein sociaal netwerk en grote eenzaamheidsgevoelens. Omgerekend komt dat in de provincie Gelderland neer op 120.000 sociaal geïsoleerde personen; in de gemeente Renkum gaat het dan om zo'n 1900 mensen. Alle organisaties die zich bezig houden met welzijn, hulpverlening en zorg signaleren een toenemende vereenzaming en sociaal isolement, ook in de gemeente Renkum. Reden voor zowel de provincie Gelderland als de gemeente Renkum om financiële middelen, respectievelijk 65.755 euro en 17.500 euro op jaarbasis gedurende 3 jaar, uit te trekken en te investeren in deze doelgroep.

In principe komt iedereen in aanmerking voor begeleiding. Mensen kunnen zichzelf melden, maar ook doorverwezen worden via de huisarts, maatschappelijk werk, de dorpsplatforms, thuiszorg enzovoort. Personen die een uitkering genieten via sociale zaken dienen echter gebruik te maken van de mogelijkheden die de gemeente Renkum zelf biedt.


---

Voor meer informatie over dit project kunt u terecht bij de heer Y. Kropman, beleidsmedewerker afdeling Welzijn provincie (026) 359 97 54, Annette Duenk, directeur bij stichting de Bries (0317) 31 75 53, of bij Barbara Veltrop, afdeling Communicatie provincie Gelderland (026) 359 90 28, of de heer H. Brul, tel. (026) 359 90 12, e-mailadres: h.brul@prv.gelderland.nl.


---- --