Gemeente Kerkrade

21.12.2004: Afronding ontsluiting Park Gravenrode Kerkrade

In 2001 is in overleg met de Provincie Limburg en de gemeente Landgraaf een project gedefinieerd om de ontsluiting van het toeristisch-recreatief bedrijventerrein Park Gravenrode te verbeteren. Hiervoor is een aantal gemeentelijke investeringsprojecten samengevoegd onder de noemer Ontsluiting Park Gravenrode. Inmiddels is een aantal deelprojecten afgerond, waaronder de reconstructie van de Tunnelweg en de aanleg van fiets- en wandelpaden op het voormalig houtterrein Wilhelmina in het kader van de completering van de ''Gravenrodering'. Binnenkort is ook het onderdeel 'Ontsluiting GaiaPark Kerkrade' gereed met de bouw van de alleszins markante voetgangersbrug over de Dentgenbachweg.

Binnenkort wordt gestart met de laatste fase van de Ontsluiting van Park Gravenrode, het deelproject Kerkradersteenweg e.o. Wethouder Peter Thomas van openbare werken wijst erop dat met deze investering van ruim 1 miljoen euro de infrastructuur en de openbare ruimte rond het GaiaPark Kerkrade voor de openstelling volledig op orde is en de externe toegankelijkheid van het gebied gewaarborgd is.

Deelproject Kerkradersteenweg e.o

Het deelproject Kerkradersteenweg e.o.' omvat op hoofdlijnen de reconstructie van het kruispunt Kerkradersteenweg - Dentgenbachweg (a), de herinrichting van de parkeerplaats Anstelvallei bij kasteel Erenstein (b) en de aanpassing van de kruising Brughofweg - Brugmolenweg.- Kerkradersteenweg - Hammolenweg (c).

a. Reconstructie kruispunt Kerkradersteenweg - Dentgenbachweg

Deze reconstructie betekent :


- Een herinrichting van het kruispunt met de Dentgenbachweg door de aanleg van een bypass (vrije rechtsaf strook) voor verkeer komende vanaf de Kerkradersteenweg richting de Dentgenbachweg en het aanpassen van de verkeersregelinstallatie waarbij fietsers niet meer schuin over steken.


- De aanleg van een vrijliggend 2-richtingen fietspad op de Kerkradersteenweg aan de zijde van het GaiaPark (deze sluit aan op het 2-richtingen fietspad op de Dentgenbachweg én het 2-richtingen fietspad bij de tunnel/spoorviaduct).


- De aanleg van bushaltes en oversteekvoorzieningen op de Kerkradersteenweg ten behoeve van het GaiaPark Kerkrade.


- Aanplant van nieuwe bomen en aanleg van een groene middenberm passend binnen de sfeer van Park Gravenrode.

b. Herinrichting parkeerplaats Anstelvallei

Door de herinrichting van de gemeentelijke parkeerplaats wordt deze beter ingepast in de omgeving en krijgt daardoor een minder steenachtig, meer landschappelijk karakter. Op deze parkeerplaats wordt tevens een groot informatiepaneel geplaatst met uitleg over het gebied.

c. Aanpassing van de aansluiting van de Brughofweg en de Brugmolenweg op de Kerkradersteenweg

De aanpassing van de aansluitingen van de Brughofweg en de Brugmolenweg houdt in het doortrekken van de boulevard tot aan de kruising, de herinrichting van het kruispunt en de aanpassing van de verkeersregelinstallatie. Ook hier wordt de kruising zodanig vereenvoudigd dat de (brom)fietsers niet meer schuin over hoeven te steken. Tevens wordt de doorsteek in de middengeleider ten behoeve van de 'KERA' dichtgemaakt.

Aanleg parkeerplaats GaiaPark Kerkrade

Gelijktijdig met de aanpassingen aan de Kerkradersteenweg vindt de aanleg van de parkeerplaats voor het GaiaPark plaats. Deze parkeerplaats voor circa 1200 voertuigen wordt gerealiseerd op het binnenkort naar Carisborg te verplaatsen hockeycomplex en het ernaast gelegen landbouwperceel. Ook worden nieuwe bomen geplant waardoor deze parkeerplaats toch een groen uiterlijk krijgt.