Gemeente Delft

Het Wijnhuis winnaar van prijsvraag Zuidpoort / Achterom

De winnaar van de Openbare Projectprijsvraag Zuidpoort/Achterom 159/161-165 is Het Wijnhuis van Bureau Kroner, woonstichting Vidomes en ontwikkelaar Panagro. Het doel van de prijsvraag was het vinden van een geschikte bestemming voor drie vooroorlogse panden aan het Achterom in Delft.

Het Wijnhuis en de drie herenhuizen komen te liggen aan de toegangsroute van de binnenstad naar het Zuidpoortgebied. Aan de zijde van de Zuiderstraat (het toekomstige Vesteplein) komt Het Wijnhuis te liggen.

De jury, die bestaat uit een aantal architecten en stedenbouwkundigen, heeft Het Wijnhuis als winnaar bekroond vanwege de vondst om een oeroude huisvorm te ontleden en het vervolgens op geraffineerde wijze weer op te bouwen in slechts twee materialen: glas en hout. Ook heeft de jury bewondering voor de scherpzinnige analyse die Kroner en Panagro van de situatie hebben gemaakt en de wijze waarop zij dit hebben omgezet in een stedenbouwkundig adequate en architectonisch verrassende oplossing. De nieuw opgebouwde historische gevel van Het Wijnhuis legt de verbinding met historisch Delft. Gedurende de dag verandert het gebruik van Het Wijnhuis van een relatief dicht pakhuis naar een zich openende bar (letterlijk door de grote deuren open te slaan en het terras in gebruik te nemen). Naarmate de avond vordert sluit de massa zich weer meer en begint licht uit te stralen door de transparante gevel. Bijzonder is ook dat een acht meter hoge cilinder, waarin de wijn ligt te rijpen, zowel van binnen als van buiten zichtbaar is.

De combinatie van een wijnwinkel met een wijnbar bestaat niet in Delft. Panagro en Vidomes werkten aan het winnend ontwerp samen met bureau Kroner (architect), Van Dijk Maasland (wijnkeldersysteem) en stadscafé De Waag.

Het Wijnhuis en de 3 herenhuizen worden gebouwd middels een innovatief bouwsysteem, ook wel bekend als 'gaten vullen'. Bureau Kroner heeft in samenwerking met Panagro dit bouwsysteem ontwikkeld om per kavel gaten in te vullen. De bouwtijd met toepassing van dit systeem beslaat ongeveer 6 maanden. Zodra de bouwvergunning is verleend en het plan uitvoeringsrijp is, zullen de panden te koop aangeboden worden.

Een hoogwaardig ontwerp in combinatie met een marktconforme prijs vormden de uitgangspunten van de prijsvraag. Er zijn zesentwintig plannen ingediend.

Begin februari staat een korte tentoonstelling gepland in het Techniekmuseum waar alle ingediende ontwerpen te bekijken zijn.

Noot voor de redactie: (

Gemeente Delft