Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Weggepest
Uitzenddatum: Di. 21 december 2004, 20.30u

De negenjarige Alfred heeft al op drie verschillende basisscholen gezeten. Overal werd hij weggepest. In Netwerk aandacht voor zijn verhaal en voor de onmacht van scholen om met dit soort problemen om te gaan.

Onderzoek
Alfred is een van de naar schatting 385 duizend kinderen die in Nederland worden gepest. Uit onderzoek, uitgevoerd onder 2800 jongeren door het ziekenhuis en de universiteit in Groningen, blijkt dat veertig procent van de jongeren te maken krijgt met pesten. Die groep valt in drieën uiteen: daders (15 procent), slachtoffers (15 procent) en 10 procent is beide.

Schikking
Soms wordt de school (deels) verantwoordelijk gehouden voor het pesten. Bijna twee jaar geleden keerde een school in Almere ruim 8100 euro uit aan twee gepeste oud-leerlingen. Daarmee voorkwam het een gang naar de rechtbank. Ook Alfreds ouders verschillen met de school van mening: de basisschool vermoedt dat het jongetje autistisch is, terwijl zijn ouders denken dat hij hoogbegaafd is.

Frankrijk
Inmiddels is Alfred noodgedwongen ondergebracht bij familie in Frankrijk. Daar zal het tweetalig opgevoede jongetje per 1 januari naar school gaan.

Forum over pestbeleid
Pestcontracten, klassengesprekken en andere methodes ten spijt: nog steeds is pesten op de lagere en middelbare scholen een veelvoorkomend fenomeen. Waar ligt dit aan? Zijn de huidige maatregelen onvoldoende? Leggen de scholen verkeerde prioriteiten? Of is het een onoplosbaar probleem?