PZO

PZO: eindelijk duidelijkheid over inhuren zelfstandigen

Eerste Kamer stemt in met nieuwe wet: eindelijk duidelijkheid over inhuren zelfstandigen

DEN HAAG, 21 december 2004 - De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met de Wet uitbreiding rechtsgevolgen Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). De Vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) heeft verheugd gereageerd op de uitkomst van de stemming. Vanaf 1 januari 2005 hebben opdrachtgevers en opdrachtnemers volstrekte duidelijkheid vooraf over de consequenties van hun arbeidsrelaties als er wordt gewerkt met een zogenaamde Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Door de nieuwe wet wordt de positie van zelfstandige ondernemers aanzienlijk verbeterd.

PZO heeft lang gestreden voor een duidelijke regeling voor zelfstandigen en hun opdrachtgevers. PZO ziet haar inzet met het inwerkingtreden van de wet per 1 januari a.s. beloond.

De nieuwe wet voorkomt dat ondernemers die als ondernemers met elkaar zaken willen doen achteraf geconfronteerd worden met naheffingen van het UWV en de Belastingdienst. Opdrachtgever en opdrachtnemer moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen om van de mogelijkheden van de nieuwe wet gebruik te kunnen maken. Eén van de voorwaarden is dat de opdrachtnemer over een geldige VAR moet beschikken. PZO heeft via haar website (www.pzo.nl) een helpdesk ingericht voor vragen over de nieuwe wet. Opdrachtnemers en opdrachtgevers kunnen via de helpdesk informatie krijgen over wat de nieuwe wet concreet voor hen betekent.

PZO is de onafhankelijke koepelorganisatie van zelfstandige ondernemers zonder personeel (zzp'ers). Via branche- en beroepsorganisaties zijn bij PZO ruim 10.000 zzp'ers aangesloten. Het gaat daarbij onder andere om interim-managers, organisatie-adviseurs, filmmakers, thuiszorgers, interimmachinisten, ict-specialisten, arbeidsdeskundigen, eigen rijders en klusbedrijven.


--------------------