Politie Hollands Midden

Regio Streng politie-optreden rond jaarwisseling

'Vriendelijk als het kan, streng als het moet' en 'Politie voor iedereen'. Deze twee motto's vormen het uitgangspunt voor het optreden van politiekorps Hollands Midden in de eindejaarsperiode en tijdens de jaarwisseling. De werkinstructies voor de agenten is, net als bij de vorige jaarwisselingen, heel duidelijk. Vernielingen, baldadigheid, voortijdig afsteken van vuurwerk en het stoken van vuurtjes worden niet getolereerd. Ook tegen de handel in en gebruik van illegaal vuurwerk wordt streng opgetreden. De politie streeft met haar inzet naar een veilig en ongestoord verloop van de jaarwisseling en de periode daarvoor.

Integrale aanpak De politie treft in de periode voorafgaand aan de jaarwisseling, zoals altijd in de laatste weken van het jaar, een aantal preventieve maatregelen. Doel hiervan is de jaarwisseling, maar ook de periode ervoor, veilig en rustig te laten verlopen. De preventieve maatregelen worden samen met partners, zoals gemeenten, brandweer, OM en bureau Halt genomen. Deze maatregelen moeten er onder meer toe leiden dat de openbare orde wordt gehandhaafd en dat schade door vernielingen en brandstichting zoveel mogelijk wordt voorkomen. Een voorbeeld hiervan is de verwijzing van jongeren die vuurwerk gerelateerde overtredingen begaan, in samenwerking met justitie, door te sturen naar HALT voor een alternatieve straf. Een ander voorbeeld is de samenwerking met andere politiekorpsen in het interregionale vuurwerkteam (JIV) om de verkoop van illegaal vuurwerk terug te dringen.

Inspelen op huidige maatschappelijke situatie

De politie heeft haar optreden afgestemd op actuele maatschappelijke thema's zoals terrorismedreiging. De politie ziet het zeker ook op dit gebied als een belangrijke taak de rust te bewaren in de wijken. De huidige maatschappelijke situatie heeft overigens niet geleid tot een geheel nieuw beleid voor politie-optreden. Globaal kan gesteld worden dat er sprake is van een aangepaste aanpak en herprioritering. Zo onderhoudt de politie nadrukkelijker contacten met relevante groeperingen. Bovendien kent het politiekorps al langere tijd een zogenoemd bejegeningsprofiel, waarin agenten aangesproken worden op hun onpartijdigheid, betrokkenheid en professionaliteit bij hun ordehandhavings-, opsporings- en hulpverleningstaken.

Repressief optreden op vuurwerk

Het optreden van de politie in de periode voorafgaand aan de jaarwisseling is met name gericht op het aanpakken van de handel en gebruik van illegaal vuurwerk. In dit kader heeft de politie op dit moment al een aantal malen repressief op moeten treden. Dit heeft onder meer geleid tot de inbeslagname tot op heden van 1000 kg aan illegaal (gevaarlijk) vuurwerk. Daarnaast reageren agenten op overlastmeldingen van te vroeg afsteken van vuurwerk door bekeuringen uit te schrijven, jongeren door te verwijzen naar bureau Halt en vuurwerk in beslag te nemen.

Repressief optreden op vreugdevuren

Op oudejaarsavond zelf is er een intensieve controle door agenten, zowel in uniform als in burger, op vreugdevuren. Daarbij wordt tegen het slepen met kerstbomen streng opgetreden. De betrokkenen krijgen een bekeuring en de bomen worden onmiddellijk verwijderd. Vreugdevuren worden slechts toegestaan op plekken waarvoor een vergunning is afgegeven. Het spreekt vanzelf dat het belemmeren van werkzaamheden van brandweerlieden tot de onmiddellijke aanhouding leidt van de betreffende personen.

Bereikbaarheid politie

De politie probeert uiteraard in aanloop en tijdens de oud en nieuwviering de oren en ogen van de samenleving te zijn. De inwoners van de regio worden echter ook opgeroepen zaken door te geven die van belang kunnen zijn voor een rustige eindejaarsperiode. De politie is hiervoor bereikbaar via het algemene informatienummer 0900-8844. Eventueel kunnen meldingen over bijvoorbeeld illegale handel van vuurwerk ook doorgegeven worden via de telefoonlijn 0800-7000 van Meld Misdaad Anoniem. Uiteraard is er voor spoedeisende zaken het alarmnummer 112.

Feiten over vuurwerk . Illegaal vuurwerk Het voorhanden hebben van vuurwerk dat niet voldoet aan de gestelde eisen, zoals de bekende strijkers, wordt bekeurd met een bedrag van 52 Euro. Als er meer dan 100 stuks voorhande zijn, wordt een boete opgelegd van 132 Euro. . Toegestane tijden Vuurwerk afsteken buiten de toegestane tijden (31 december 10.00 uur en 1 januari 02.00 uur) wordt beboet met 52 Euro. . Evenementenvuurwerk Het voorhanden hebben van vuurwerk wat niet voorzien is van de aanduiding dat het bestemd is voor particulier gebruik wordt beboet met 52 Euro.

Noot voor de redactie /