Provincie Overijssel

Innovatieplatform klaar om Twente naar top Europa te leiden

De veertien leden van het Regionaal Innovatieplatform Twente zijn bekend. In de eerste vergadering van het platform, die vandaag is gehouden, zijn de leden geïnstalleerd. Het Regionaal Innovatieplatform Technology Valley is een initiatief van de provincie Overijssel en heeft tot doel om Twente als toptechnologische regio op de kaart te zetten. De provincie draagt de komende drie jaar in totaal 900.000 euro bij om van het platform een succes te maken.

In het platform zitten toonaangevende mensen uit het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Gedeputeerde Carry Abbenhues, portefeuillehouder Economie en Innovatie in de provincie Overijssel is blij met deze grote verscheidenheid aan kennis en inhoud die in het innovatieplatform is gebundeld. "Hiermee wordt Twente opgestuwd in de vaart der volkeren en is het bereiken van de Europese top als kennisregio een grote stap dichterbij gekomen."

Leden

De samenstelling van het Regionaal Innovatieplatform Twente (Technology Valley):

Naam

Achtergrond en netwerk

Wim Meijer (voorzitter)

Voormalig staatssecretaris en oud-bestuurder van de Rabobank . Commissaris bij een keur aan bedrijven en instellingen, voorzitter van de commissie Wederopbouw Roombeek.

Rob Schouten (secretaris a.i.)

Directeur van B&A Groep te Deventer.

Willem te Beest

Lid van het College van Bestuur van de Universiteit Twente, verantwoordelijk voor de externe relaties.

Rein Bemer

Oud Directeur Generaal van het ministerie van Economische Zaken.

Cor Boom

Voorzitter van het College van Bestuur van de Saxion Hogeschool, verantwoordelijk voor internationalisering, externe contacten en de relaties met het bedrijfsleven.

Herman Hazewinkel

Bestuursvoorzitter van Volkers Wessels. Daarnaast is hij lid van de Adviesraad van de Universiteit en zit in de raad van bestuur van Oost NV.

P.G. de Jong

Directeur van Urenco Nederland te Almelo.

Ab Pasman

Voorzitter van de raad van bestuur van Grolsch, verantwoordelijk voor de Nederlandse activiteiten.

Arno Peels

Voorzitter van de raad van bestuur van de Nederlandse divisie van Thales.

Ruud Ramaker

Directeur Medisch Spectrum Twente.

Dennis Schipper

Directeur van de Demcongroep.

Peter Vooijs

Adviseur en trekker Opleiding Technische Geneeskunde. Tot zijn emeritaat in 2002 hoogleraar pathologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen.

Loek de Vries

Voorzitter van de raad van bestuur van Koninklijke ten Cate.

Frans van Vught

Commissaris Ten Cate, lid landelijk innovatie platform, Oud Rector Magnificus Universiteit Twente.

Opdracht

Het Regionaal Innovatieplatform Twente heeft de opdracht om Twente als toptechnologische regio op de kaart te zetten. Het platform moet erkenning, ontwikkeling en economische structuurversterking voor de regio Twente genereren.

De vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, kennisinstellingen en landelijke netwerken brengen hun contacten en kennis in, stimuleren samenwerking en dragen Technology Valley uit. De komende periode werkt het innovatieplatform haar opdracht verder uit.

Kennisregio

De regio Twente timmert flink aan de weg als kennisregio. Twente heeft op dit moment sterke posities op het gebied van onder andere nanotechnologie, biomedische en technische geneeskunde, microprocessen en ICT. In de verschillende netwerken en clusters wordt kennis en bedrijvigheid gecombineerd. De meest in het oog springende thema's zijn zorg en technologie en zorg en ICT.

Twente streeft ernaar om door het landelijk innovatieplatform als een van de sleutelgebieden voor technologische vernieuwing benoemd te worden. Om deze en vele andere ontwikkelingen een belangrijke impuls te geven, is een innovatienetwerk noodzakelijk. Het platform Technology Valley wil impulsen geven om de regio Twente als toptechnologische regio nationaal en internationaal te positioneren. Daarbij wordt de kennisintensieve bedrijvigheid gekoppeld met innovaties in de maakindustrie. En nadruk wordt gelegd op de relatie tussen opleidingen en arbeidsmarkt, want uiteindelijk is innovatie mensenwerk.

Lobby

Het platform zal onder leiding van de in Den Haag goed ingevoerde Wim Meijer een ambitieuze lobby inzetten. Daarbij is er ook een relatie met Nieuw Perspectief voor Twente waarin onder andere zorg en ICT, innovatie en economische impulsen speerpunten zijn voor extra steun van de Rijksoverheid.

Burgemeester Mans en gedeputeerde Abbenhues zijn ervan overtuigd dat Twente goede ontwikkelingskansen heeft. "Deze kansen worden ook erkend door de Rijksoverheid in bijvoorbeeld de Nota Ruimte en Pieken in de Delta", menen de beide bestuurders. "Hierin worden Oost-Nederland en Twente aangemerkt als innovatieregio en internationale economische kernzone. Het is de ambitie van Twente om deze ontwikkelingskansen te realiseren. Samenwerken, innovatie en kennis zijn hierbij essentiële basisvoorwaarden."

Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl © 2004 Provincie Overijssel