Provincie Drenthe

GS-berichten

Assen, 21 december 2004
Persberichtnummer 04-189

Drenthe heeft de reserves en voorzieningen op orde Gedeputeerde staten hebben provinciale staten de nota reserves en voorzieningen gepresenteerd. Deze nota geeft inzicht in de financiële reserves van de provincie Drenthe. Het college van GS is van mening dat de algemene reserves op een acceptabel niveau gehouden moeten worden, onder andere voor onvoorziene uitgaven en investeringen. Op dit moment hanteert de provincie een normbedrag van 12,6 miljoen euro (niveau 2002) voor de omvang van de Reserve voor algemene doeleinden. GS zal laten onderzoeken of in 2005 dit normbedrag juist ten opzichte van de risicos die de provincie loopt.
Met de nota 'Reserves en voorzieningen' is een duidelijk beeld ontstaan van de hoogte van de reserves. Uit de nota blijkt dat de totale reserves de laatste jaren zijn gegroeid. Dit komt onder meer doordat bepaalde projecten nog niet zijn uitgevoerd of dat de provincie middelen spaart voor toekomstige dure uitvoeringsplannen zoals bijvoorbeeld infrastructurele projecten. In totaal zit er 109 miljoen euro in de reserves en voorzieningen.
Naar verwachting wordt de nota in de commissie Bestuur, Financiën en Economie van 19 januari a.s. besproken.

Provinciale bijdrage in restauratie collectie Schone Kunsten rond 1900 De collectie van de Stichting Schone Kunsten rond 1900 (SSK) krijgt een flinke opknapbeurt. Gedeputeerde staten stellen 45.000 euro beschikbaar voor de restauratie van de collectie die bestaat uit o.a. boeken, schilderijen, textiel, prenten en keramiek. De collectie is al ruim 20 jaar in bruikleen bij de provincie en net als andere provinciale collecties - in beheer bij het Drents Museum ondergebracht. Het museum gebruikt stukken uit de collectie regelmatig in de samenstelling van tentoonstellingen. Met de geplande restauratie zijn alle stukken eind 2008 weer in goede conditie. Het Drents Museum draagt eveneens 45.000 euro van de restauratiekosten en ook SSK neemt 25.000 euro voor haar rekening.

100.000 euro voor bibliotheekprojecten
Hoogeveen krijgt een brede en integrale bibliotheekfunctie in de brede school in de wijk Krakeel. Gedeputeerde staten (GS) hebben 70.000 euro beschikbaar gesteld om plannen te maken om een nieuwe, vraaggerichte bieb in het toekomstige centrumgebied Krakeel te ontwikkelen. Naast het reguliere bibliotheekwerk zullen in het gebouw ook andere activiteiten ondergebracht worden, zoals een informatiewinkel en een balie voor informatie en ondersteuning op het gebied van wonen, zorg, welzijn en educatie. Het project sluit daarmee goed aan op de provinciale doelen van bibliotheekvernieuwing. In 2007 zal de nieuwe bibliotheek open gaan.
De bibliotheek in Emmen krijgt 15.000 euro om een selfservicesysteem in te voeren voor leden met RIFD-technologie (Radio frequency Identification). Daarmee kunnen leden boeken lenen zonder tussenkomst van bibliotheekpersoneel.
Daarnaast stelt het college van GS 15.000 euro beschikbaar aan de Provinciale Bibliotheekcentrale om gezamenlijk met de Drentse bibliotheken een blad uit te geven voor medewerkers en besturen.

Provincie klaar voor doelgerichtere handhaving van wet- en regelgeving Goed gedrag wordt beloond. Dat is de centrale boodschap uit het nieuwe handhavingsuitvoeringsprogramma van de provincie Drenthe. In het programma staat hoe de provincie wil controleren of vergunninghouders zich aan de regels houden. Dit kan zijn op het gebied van milieu, bodemsanering, grondwatergebruik natuurbeheer, ontgrondingen, hygiëne en veiligheid van zwemwater, vuurwerk of afvalstorten. De provincie gaat niet langer uit van een vast aantal controlebezoeken per bedrijf per jaar.
Een vergunninghouder die nooit klachten veroorzaakt en de regels correct hanteert, zal in de toekomst minder last hebben van opsporingsambtenaren van de provincie. Bedrijven daarentegen die regelmatig de regels proberen te omzeilen of niet aan de eisen voldoen, kunnen frequenter controle verwachten. Dat geldt ook voor vergunningen met verhoogde risicos voor bijvoorbeeld veiligheid of gezondheid van de Drentse samenleving. Kwaliteit voor kwantiteit is het motto. Dit is de lijn waarin de handhavingsorganisatie van de provincie wil gaan werken. Zo kan de energie daar ingezet worden waar dat het meest nodig is. Daarmee komt de provincie bovendien tegemoet aan de professionaliseringswensen van het Rijk.

270.490 euro subsidie voor 14 projecten
Aan 14 projecten op het gebied van Zorg, Welzijn, Integraal Ouderenbeleid en Versterking Culturele infrastructuur heeft het college van gedeputeerde staten vandaag 270.490 euro toegekend. Door deze subsidies wordt de uitvoering van vernieuwende projecten die bijdragen aan het provinciaal beleid op het gebied van zorg, welzijn en cultuur mogelijk gemaakt.
Uit de subsidieregeling Zorg zijn de volgende projecten gehonoreerd: Het project Vergoeding niet-personele kosten bestuursleden Drents Platform Mantelzorg (DPM) met een bedrag van maximaal 10.000 euro; het project Respijt voor mantelzorgers in Drenthe met een bedrag van maximaal 23.000 euro; het project Kinderen zorgen Drenthe met maximaal 34.721 euro;
het project Op weg naar een volwaardig burgerschap met maximaal 23.000 euro en het project Logeerkring Drenthe met een bedrag van maximaal 24.550 euro.
In het kader van de subsidieregeling Vitaal Platteland zijn de volgende projecten beloond: Gezamenlijke aanpak huiselijk geweld in Drenthe met een bedrag van maximaal 40.000 euro, het project Ondersteuning speelruimtebeleid voor gemeenten met een bedrag van maximaal 44.820 euro.
De projecten Projectleider Aanjaagteam wonen en zorg en het project Palliatieve zorg in het kader van de subsidieregeling Integraal Ouderenbeleid zijn met respectievelijk 17.000 euro en 25.211 euro beloond. In het kader van de subsidieregeling Versterking Culturele Infrastructuur zijn subsidies toegekend aan de Drentse Popprijs (11.788 euro), de brochure Archeolandschap (5.950 euro) en Boulevard des misères (35.000 euro)

SGM-gelden goed besteed
Rijksgeld voor projecten die de leefbaarheid moeten verbeteren is in Drenthe goed besteed. Dat blijkt uit een overzicht van de provincie, waarin gekeken is naar de resultaten van de Subsidieregeling Gebiedsgericht Milieubeleid (SGM). Die liep van 1996 tot en met vorig jaar. In totaal is in die periode voor bijna 55 miljoen euro aan projecten besteed, ruim vijf keer zoveel als de SGM-subsidie zelf. Het ging om een stimuleringsregeling, waarbij als voorwaarde wordt gesteld dat het grootste deel van een project uit andere middelen wordt betaald. SGM-geld is in Drenthe in acht gebieden gebruikt, waar een meer dan gemiddelde milieukwaliteit wordt nagestreefd. Voorbeelden van projecten zijn spoelplaatsen voor landbouwmachines, zodat geen vervuilende stoffen in het milieu terechtkomen, terugdringing van lozingen van huishoudelijk afvalwater en het behoud en herstel van cultuurhistorische elementen in het landschap. De notitie Milieubeschermingsgebieden in Drenthe onder de loep en de brochure Voor een schoon, mooi en leefbaar Drenthe geven een overzicht van de resultaten, die het gebiedsgericht beleid in Drenthe in eerdergenoemde periode heeft opgeleverd.

Ontheffing Natuurmonumenten voor verwerking heideplagsel De Vereniging Natuurmonumenten mag eenmalig grond van heidevelden, die vrijkomt bij onderhoud, op de oude manier blijven verwerken. Dat betekent dat heideplagsel, of te wel de bovenste grondlaag, op of in de bodem van nabijgelegen bouwlanden wordt gebracht. De rechtbank in Zutphen zette vorig jaar juli een streep door deze methode door heideplagsel aan te merken als een afvalstof. Op basis van twee onderzoeksrapporten van ingenieursbureau Oranjewoud heeft GS van Drenthe de Vereniging Natuurmonumenten ontheffing verleend voor bepaalde partijen om op de oude voet door te gaan. Afvoer naar een erkend verwerkings- of composteerbedrijf, wat met afvalstoffen moet gebeuren, is erg duur en volgens beide rapporten niet noodzakelijk. Daarin wordt aangetoond dat de heideplaggen niet verontreinigd zijn. Daarnaast werkt het ministerie van VROM, in samenwerking met dat van LNV, aan een algehele ontheffing voor bepaalde organische afvalstoffen, zoals heideplagsel.
Plaggen is een veelbeproefde manier van heideonderhoud. Door de bovenste, verrijkte grondlaag af te plaggen wordt voorkomen dat ongewenste vegetatie de heideplanten verdringt.

Onderzoek naar organische stof in Drentse bodem Er komt een onderzoek naar de aanwezigheid van organische stof in de Drentse bodem. Organisch stof is van groot belang voor de kwaliteit van de bodem. Europees en landelijk onderzoek toont een afnemende aanwezigheid aan en ook in Drenthe is aanleiding aan te nemen dat het gehalte organische stof afneemt. Harde gegevens ontbreken evenwel en om die reden hebben gedeputeerde staten ingestemd met een onderzoek. Het Nutriënten Management Instituut (NMI) heeft wel een eerste onderzoek uitgevoerd, maar dat was te beperkt van opzet om er betrouwbare conclusies uit te trekken. Hetzelfde instituut wordt nu gevraagd een grootschaliger vervolgonderzoek uit te voeren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl