Provincie Drenthe

GS volgen advies bezwarencommissie Ammoniakkaart op punten bijgesteld

Assen, 21 december 2004
Persberichtnummer 04-191

De zogenoemde ammoniakkaart van de provincie Drenthe is op onderdelen bijgesteld. Gedeputeerde Staten besloten daartoe op advies van de commissie, die de bezwaren tegen de begin dit jaar vastgestelde kaart Wet ammoniak en veehouderij heeft behandeld. Voor 28 bezwaarschriften heeft deze Commissie van advies voor de bezwaarschriften en klachten hoorzittingen gehouden.

Voor zeven bedrijven is een oplossing gevonden waardoor zij niet worden gehinderd bij de bedrijfsvoering door de Wet ammoniak en veehouderij. Ongeveer 50 Drentse bedrijven zullen door de wet direct worden beperkt in hun groeimogelijkheden. Ze mogen niet meer ammoniak uitstoten. Alleen door extra te investeren in emissiearme maatregelen is uitbreiding nog mogelijk.

In opdracht van het rijk is een kaart opgesteld, die een overzicht geeft van gebieden die gevoelig zijn voor verzuring en die in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) liggen. Het overzicht is nodig voor uitvoering van de Wet ammoniak en veehouderij (Wav), die geldt binnen een zone van 250 meter rondom deze gebieden.

Naar aanleiding van de bezwaarschriften, die gegrond dan wel gedeeltelijke gegrond zijn verklaard, is de ammoniakkaart aangepast. Het college van GS heeft daarbij het advies van de onafhankelijke bezwarencommissie gevolgd. Die adviseerde 20 bezwaarschriften ongegrond te verklaren en twee gedeeltelijk gegrond. De aanpassingen van de kaart worden gedurende zes weken in januari en februari 2005 ter inzage gelegd, krachtens de Algemene wet bestuursrecht.

De aangepaste ammoniakkaart is te raadplegen op de provinciale website www.drenthe.nl .

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl