Provincie Drenthe

Mogelijkheden voor snellere realisatie kavelruilprojecten Groen licht voor gebiedsplan Uilenbroeken

Assen, 21 december 2004
Persberichtnummer 04-190

Het gebiedsplan Uilenbroeken voor een 150 hectare groot gebied tussen Exloo en Buinen is vastgesteld. De vaststelling door GS maakt de weg vrij het gebied in de gemeente Borger-Odoorn om te vormen tot natuurgebied. Dat kan door middel van verwerving of particulier natuurbeheer. Zowel de landinrichting rond Odoorn, het LOFAR-project als de kavelruilprojecten in het Hunzegebied kunnen nu sneller van de grond komen.

Na realisering van natuurgebied Uilenbroeken kan het zogenoemde stergebied in de landinrichting komen te vervallen, evenals een eerder begrensd ruime-jas-gebied voor agrarisch natuurbeheer. Het nog gereserveerde quotum aan natuurgebied kan nu worden ingevuld.

Op de terinzagelegging van het ontwerpplan zijn zeven reacties binnengekomen, die vooral betrekking hadden op de eventuele nadelige gevolgen voor naastgelegen gronden van een verhoging van het waterpeil. Hoewel weinig veranderingen in de waterhuishouding zullen optreden, heeft het waterschap Hunze en Aas toegezegd nadelige gevolgen te voorkomen.

Bij de totstandkoming van het gebiedsplan zijn verscheidene partijen betrokken geweest, waaronder de gemeente Borger-Odoorn, de Landinrichtingscommissie Odoorn en de kavelruiladviescommissie en deelgebiedscommissies IV en V van het Hunzeproject.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl