Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst collegevergadering 21 december 2004

SO - 20343 Aanpassing van het ontwerp-bestemmingsplan "Heerlerbaan - deelgebied Parc Imstenrade". Burgemeester en wethouders gaan akkoord met een aanpassing van het ontwerpbestemmingsplan 'Heerlerbaan - deelgebied Parc Imstenrade'. Dit plan is enige tijd geleden opgesteld om de realisatie van een Woonzorgcomplex aan de Zandweg en de renovatie van de monumentale onderdelen van de Vroedvrouwenschool door de Vitalis Zorggroep mogelijk te maken. Door bewoners zijn bezwaren op het plan ingediend. Om aan deze bezwaren tegemoet te komen, is nu besloten het plan aan te passen.

WWS - 22001 Accommodatie peuterspeelzaal "Liegebeest". Het college heeft op 21 december 2004 besloten om nog dit jaar een unit te plaatsen bij de Theo Thijssenschool voor peuterspeelzaal Liegebeest. De verhuizing van de peuterspeelzaal is noodzakelijk, omdat zij niet op de huidige locatie kan blijven. Door de plaatsing van de unit kunnen de peuters in de eigen wijk naar de peuterspeelzaal blijven gaan. Verder wordt hierdoor de samenwerking tussen de peuterspeelzaal en de basisschool bevorderd, waardoor het kind in een doorgaande lijn gevolgd kan worden. Voor Liegebeest en de Theo Thijssenschool is dit met name van belang omdat zij samen een taalprogramma voor peuters en kleuters met een taalachterstand gebruiken. De samenvoeging van de peuterspeelzaal en basisschool wordt gezien als een voorloper van een toekomstige brede school in deze buurt.

SO - 21876 Bodemsanering Henri Jonasstraat.

In maart van het volgend jaar wordt gestart met de sanering van een braakliggend terrein aan de Henri Jonasstraat. Het gaat om een voormalige stortlocatie waar, na de tweede wereldoorlog diverse materialen zoals sintels, puin, koolassen etc.(echter geen huisvuil) gestort zijn ter ophoging van het perceel. Uit onderzoeken bleek dat de locatie ernstig verontreinigd was met zware metalen en PAK. Het terrein wordt nu gesaneerd, volgens de richtlijnen uit het nieuwe bodembeleidsplan, met een zogenaamde functiegerichte sanering. Voor dit terrein betekent dit dat het geschikt gemaakt wordt voor de meest gevoelige functies. Er wordt een schone leeflaag aangebracht van een meter dik. Na sanering wordt het terrein wellicht in gebruik gegeven aan de scouting. Het terrein is dan geschikt voor spelende kinderen. Maar er kan ook zonder problemen een woning met tuin op aangelegd worden. De sanering gaat ruim E 700.000,- kosten.

SO - 20875 Voortgangsrapportage actualisering bestemmingsplannen

Het onderzoek van de Inspectie-VROM naar de naleving van de wet- en regelgeving op het gebied van de ruimtelijke ordening bij de gemeente Heerlen is positief afgerond. De Inspectie concludeerde in 2002 dat de dossiervorming en afhandeling van bouwaanvragen en de handhaving verbetering behoefde en heeft daarover afspraken met verbeterpunten opgesteld. De Inspectie heeft onlangs aan de gemeente Heerlen laten weten, dat deze afspraken voortvarend zijn opgepakt en spreekt haar waardering uit.

Daarnaast concludeerde de Inspectie dat de gemeente Heerlen ook het daadwerkelijk actualiseren van het gehele bestemmingsplannenbestand voortvarend heeft opgepakt. Bij de rijksoverheid zijn inmiddels voorbereidingen getroffen om te komen tot een nieuwe Wet op de Ruimtelijke Ordening. Daarin wordt bepaald dat bestemmingsplannen niet ouder mogen zijn dan 10 jaar. Verwacht wordt dat de nieuwe wet medio 2006 in werking treedt. De gemeente Heerlen heeft vooruitlopend hierop een programma opgezet om dat doel te bereiken. In dat kader zijn alle oude bestemmingsplannen gedigitaliseerd. Daarnaast worden alle bestaande bestemmingsplannen geactualiseerd, in een tijdsbestek van vier jaar. Bovendien wordt het aantal bestemmingsplannen teruggebracht van 120 naar ongeveer 35. De Inspectie spreekt haar waardering uit voor de getoonde inzet onder de mededeling dat hiermee de "nazorg" wordt beëindigd.


---- --