Vereniging Nederlandse Gemeenten

DE VNG ONDERSTEUNT WETSVOORSTEL STAD EN MILIEU

De VNG ondersteunt het wetsvoorstel 'Interimwet stad- en-milieubenadering'. Graag zouden wij zien dat de stad en milieu-benadering ook van toepassing wordt op de milieunormen die zijn opgenomen in de Natuurbeschermingswet en de Flora- en faunawet.

Duurzame ontwikkeling
De Interimwet stimuleert duurzame ontwikkelingen in steden en in het landelijk gebied. Zo geeft de Interimwet gemeenten mogelijkheden om binnenstedelijk woningbouw te realiseren onder gelijktijdige verbetering van het milieu. Samen met de provincies wil de VNG gemeenten en provincies, bijvoorbeeld in de vorm van een handreiking, ondersteunen bij het toepassen van de Interimwet.

Wetsvoorstel
Het wetsvoorstel Interimwet stad-en-milieubenadering is op 29 november jl. ter behandeling aangeboden aan de Staten-Generaal. De Interimwet stad-en-milieubenadering is het vervolg op de Experimentenwet Stad&Milieu. De Interimwet biedt alle gemeenten de mogelijkheid om bij uitzondering af te wijken van de milieueisen voor geluid, bodem, lucht, stank en ammoniak. De Interimwet is daarmee, in vergelijking met de Experimentenwet, verbreed en alle gemeenten kunnen er nu van gebruik maken.

Zorgvuldig
De stad en milieu-benadering zou naar onze mening ook van toepassing moeten worden op de milieunormen die zijn opgenomen in de Natuurbeschermingswet en de Flora- en faunawet. Gemeenten kunnen dan, met het oog op binnenstedelijke woningbouwprojecten en vitalisering van het landelijk gebied, ook op deze terreinen maximaal gebruik te kunnen maken van de ruimte die de Europese wetgeving hen biedt. De ervaring met de experimentenwet leert dat gemeenten van deze afwijkingsmogelijkheid zeer zorgvuldig gebruik gemaakt hebben.

Brief
Deze standpunten komen naar voren in een brief die wij op 16 december jl. hebben aangeboden aan de Tweede Kamer.

Brief aan de Tweede Kamer

geactualiseerd op: 21 december 2004