Ryanair

News Release

21.12.04

Ryanair is blij met de uitspraak in beroep dat BAA Stansted verantwoordelijkheid moet nemen voor het verzorgen van rolstoelfaciliteiten

Ryanair, Europa's Nr.1 low fares airline heeft positief gereageerd op de uitspraak in beroep in the Ross case die de eerdere beslissing van het gerechtshof ongedaan heeft gemaakt en tevens is de verantwoordelijkheid van de British Airport Authority, om rolstoelfaciliteiten voor passagiers te verzorgen, duidelijk vastgelegd.

De beslissing in beroep voorziet een 50/50 verantwoordelijkheid tussen BAA Stansted en de luchtvaartmaatschappijen om rolstoelfaciliteiten in de terminal van de luchthaven van Stansted aan te bieden. Ryanair is teleurgesteld dat het gerechtshof BAA niet voor 100% verantwoordelijk stelt - wat normaal is voor eigenaars van openbare gebouwen - voor rolstoeltoegankelijkheid. Desondanks zal de duidelijke uitspraak van de 50% verantwoordelijkheid voor BAA door alle maatschappijen op luchthavens van BAA goed worden ontvangen, evenals bij alle invalide passagiers.

De uitspraak vandaag omvat:

· De uitspraak van het gerechtshof was "verkeerd om BAA Stansted te vrijwaren van verantwoordelijkheid"

· BAA Stansted's "tekortkoming is een ernstige"
· BAA Stansted "heeft onrechtvaardig Mr. Ross gediscrimineerd"
·
In lijn met deze uitspraak zal Ryanair haar rolstoeltoeslag met 50% verlagen en zal Ryanair door blijven gaan met haar actie om het BAA-monopolie van de Londense luchthavens ervan te overtuigen dat zij een gratis rolstoelfaciliteit voor invaliden zal moeten aanbieden. Dit alles in lijn met de gewoonten en gebruiken op 87 van de 93 Europese luchthavens waarop Ryanair vliegt en met de huidige draft disability paper van de Europese Unie waarin staat vermeld "there is a strong case for making the airport manager responsible for organising and financing the assistance of people with reduced mobility who need to use air transport". Ryanair ondersteunt deze visie ten volste.

Als reactie op deze overwinning in beroep zei David Gering, directeur Ryanair Benelux:

"We zijn blij met de uitspraak in beroep die duidelijk en ontegensprekelijk de verantwoordelijkheid van de British Airport Authority vastlegt om rolstoelfaciliteiten in de terminal te verzorgen. De uitspraak vandaag rechtvaardigd de beslissing van Ryanair om in beroep te gaan in de zaak Ross en het benadrukt nogmaals dat Ryanair, namens de invalide passagiers, druk uitoefent op de weinige luchthavenmanagers, zoals de BAA, om in lijn met andere Europese luchthavens gratis rolstoelfaciliteiten aan te bieden. Ryanair zal door blijven gaan om de kosten voor luchtvervoer voor alle passagiers te verlagen en het is daardoor niet onredelijk dat de erg rijke eigenaars van luchthaventerminals, zoals BAA Stansted, verantwoordelijk zijn voor het verzorgen van gratis rolstoelfaciliteiten voor iedereen met een beperkte mobiliteit."