Nieuw-Vlaamse Alliantie


Aan Somers de keuze: partijvoorzitter zijn of Sancho Panza spelen (21/12/04)

Het heeft iets aandoenlijks: de premier van België die zichzelf vergelijkt met Don Quichote en aan iedereen vraagt het politiek gekibbel te staken, hem te volgen en voortaan eendrachtig te werken aan de Grote Verzoening. De N-VA gelooft niet in deze nieuwe opdracht die Verhofstadt zichzelf geeft. Zijn nieuwjaarsbrief is niet meer dan een zoveelste stuiptrekking van een regeringsleider die al lang niet meer de leiding van de regering in handen heeft, maar elke dag weer blij is dat Di Rupo de stekker nog niet uit de regering trekt. Met staatsmanschap heeft dit niets te maken. Hetgeen we reeds eerder hebben gezegd, wordt nu pijnlijk duidelijk: deze premier leeft, net als Don Quichote, in een virtuele wereld.

Het pleidooi om voor Brussel-Halle-Vilvoorde een compromis te zoeken, maakt duidelijk dat de premier niet weet (of niet wil weten) wat zijn partij heeft onderhandeld en goedgekeurd. Weer geeft de premier daarmee aan in een andere VLD te leven dan zijn partijvoorzitter. Het wordt hoog tijd dat de echte leider van de VLD nu rechtstaat. Als we kijken naar de uitslag van de voorzittersverkiezingen bij de VLD, dan is het duidelijk dat ook de VLD-leden dit vragen. Bart Somers heeft onderhandeld over het Vlaams regeerakkoord. Hij weet heel goed wat er in dat akkoord staat over B-H-V. In dat akkoord staat dat de Vlaamse regeringspartijen zich engageren om de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde nu eindelijk te realiseren. Het akkoord vermeldt bovendien letterlijk dat Vlaanderen hiervoor geen prijs zal betalen. Geen uitbreiding van de faciliteiten, geen goedkeuring van het minderhedenverdrag en geen versoepeling van de taalwetgeving; het staat er allemaal in.

De bal ligt nu dus in het kamp van Bart Somers. Wil hij waken over het akkoord dat hij heeft onderhandeld en namens de VLD heeft ondertekend, of niet? Het wordt tijd dat daar een duidelijk antwoord op komt. Somers moet nu kiezen. Ofwel kiest hij ervoor om echt voorzitter van de VLD te zijn, en wijst hij Verhofstadt erop dat er over B-H-V niet onderhandeld wordt en dat er voor de splitsing geen prijs wordt betaald. Ofwel kiest Somers ervoor om de waanbeelden van de geesteszieke Don Quichote te volgen en zo de Sancho Panza van de Vlaamse politiek worden. Aan hem de keuze.

Auteur:
Voorzitter N-VA
Bart De Wever

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be