Gemeente Wieringen

Bekendmakingen

Raad stelt camper- en belastingverordeningen vast (21 december 2004)

Burgemeester en wethouders van Wieringen maken bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 16 december 2004 hebben vastgesteld de Verordening op het gebruik van camperplaatsen en de Verordening op de heffing en invordering van campergeld 2005. Verder heeft de raad vastgesteld de (belasting)verordeningen voor 2005 voor Onroerende zaakbelastingen, Afvalstoffenheffing, Hondenbelasting, Rioolrecht, Leges, Havengeld, Liggeld, Brandweerrechten, Lijkbezorgingrechten, Forensenbelasting, Toeristenbelasting en Staangelden.

Al jaren gebruiken bezitters van campers de Oostkade van de haven in Den Oever als overnachtingplaats. Formeel was dit gebruik nog niet geregeld. Met de vaststelling van de twee genoemde verordeningen krijgt het overnachten alsnog een wettelijke basis en wordt het vragen van een vergoeding voor het verblijf mogelijk. De nieuwe belastingverordeningen kennen gewijzigde tarieven en zijn verder op tekst aangepast. De tariefstijgingen bij de afvalstoffenheffing, het rioolrecht en de hondenbelasting zijn ter grootte van de geraamde inflatie voor 2005 (2%). De tarieven van andere belastingen houden meer gelijke tred met specifiek gestegen kosten die hoger liggen dan het inflatiecijfer. Dat geldt onder andere voor de leges, brandweerrechten en havengelden. Om de begroting sluitend te krijgen was in eerste instantie gerekend met een stijging van de opbrengst onroerende zaakbelasting (OZB) met 3,75%. Na opstelling van de eerste begroting deden zich nieuwe financiële tegenvallers voor. Deze worden opgevangen door de OZB-opbrengst met 2,5% extra te verhogen. Voor de OZB is het verder zo dat er per 1 januari 2005 een nieuw "waardetijdvak" begint. Daarom zijn nagenoeg alle objecten opnieuw getaxeerd. De nieuwe taxatieronde laat hogere waarden van de objecten te zien. Bij het bepalen van de tarieven is met de waardestijging rekening gehouden en zijn de tarieven naar beneden bijgesteld. De lijkbezorgingrechten zullen vanaf 2005 tot 2009 jaarlijks met 13% worden verhoogd. In 2009 zijn de rechten dan 100% kostendekkend. Een noodzakelijk hogere subsidie aan de regio VVV leidt tot verhoging van het tarief voor forensenbelasting met 14%. Dat geldt ook voor de toeristenbelasting.

De twee camperverordeningen treden op 23 december 2004 in treden werking en de belastingverordeningen op 28 december 2004. Bekendmaking heeft plaatsgevonden door opneming in het "Register van bekendmaking" op 20 december 2004 onder respectievelijk de nummers 226 tot en met 239. Het register ligt voor iedereen kosteloos ter inzage in het gemeentehuis. Op verzoek en tegen betaling van de verschuldigde leges wordt een afschrift van het desbetreffende besluit beschikbaar gesteld.

Hippolytushoef, 21 december 2004 Drs. J. Wittink, secretaris T. Beneker, loco-burgemeester