Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Belangrijkste punten gemeenteraad 20 december 2004:

Barendrecht bouwt tot 2010 nog

3.000 nieuwe woningen

BARENDRECHT (maandag 20 december 2004) - In Barendrecht worden tot 2010 nog 3.000 woningen gebouwd, waarvan 2.450 woningen in de Vinex-locatie Carnisselande en de resterende 550 woningen in Barendrecht-Centrum. Van deze laatstgenoemde 550 woningen wordt 30% sociale woningbouw, waaronder vooral woningen voor jongeren en senioren. Dit heeft de Barendrechtse gemeenteraad gisteravond besloten. De discussie in de gemeenteraad draaide vooral om de 550 woningen die Barendrecht buiten Carnisselande moet bouwen. Zowel D66 als GroenLinks vinden dat de gemeente eerst Carnisselande moet realiseren en dat pas daarna gekeken kan worden naar een mogelijke invulling van volgende nieuwbouwlocaties. Behoudens de eerder genoemde fracties, heeft een meerderheid van de gemeenteraad het voorstel vastgesteld.

De 3.000 woningen die Barendrecht tot 2010 gaat bouwen komen voort uit afspraken met de Stadsregio. In de stadsregio moeten tot 2010 in totaal 38.000 woningen worden gebouwd om te kunnen voldoen aan de woningbehoefte. Dit aantal verdeelt de Stadsregio over de 18 gemeenten in de regio, waaronder Barendrecht. Oorspronkelijk was het voorstel om in Barendrecht tot 2010 naast de 2.450 woningen in Carnisselande maximaal 900 woningen te bouwen. Dit aantal is nu teruggebracht tot minimaal 550 woningen. Deze woning-en worden voornamelijk gebouwd op de locaties Ter Leede, Haust/Hooijmeijer/Strabag, de zwembadlocatie bij het NS-Station en Lagewei/Vrouwenpolder. Met de woningen die de gemeente op deze locaties bouwt, wil zij vooral tegemoet komen aan de lokale woningbehoefte.

Structuurvisie

De gemeenteraad heeft gisteravond ook de structuurvisie vastgesteld. De Structuurvisie is een belangrijk document omdat op grond van de Structuurvisie besluiten worden genomen over de ontwikkeling van Barendrecht in de nabije toekomst. Hierbij gaat het onder meer over de ruimtelijke ontwikkeling van de Zuidpolder, de verschillende nieuwbouwlocaties en de herstructureringsplannen rond het winkelcentrum Barendrecht-Centrum. In de structuurvisie wordt vooral een kader geschetst, waarbinnen in de toekomst concrete plannen en voorwaarden uitgewerkt worden. De fracties van GroenLinks en D66 gingen niet akkoord met de gehele structuurvisie. GroenLinks wil op dit moment nog geen kaders vastleggen voor de Zuidpolder en hierover pas later een discussie starten. De bezwaren van D66 gingen in op de bepaling in de structuurvisie dat toekomstige nieuwbouw in Lagewei/Vrouwenpolder mag bestaan uit maximaal 5 bouw-lagen om zo een hoger percentage sociale woningbouw te kunnen realiseren. De fractie van D66 vindt dit aantal bouwlagen te hoog en zou de hoogte van de woningbouw op deze locatie liever beperken tot maximaal 4 bouwlagen. Behoudens GroenLinks en D66 is de structuurvisie door een meerderheid van de gemeenteraad vastgesteld. Overige onderwerpen
Verder is tijdens de gemeenteraadsvergadering de Verordening Kwaliteitsregels Peuterspeelzalen vastgesteld. De Verordening Kwaliteitsregels Peuterspeelzalen bevat kwaliteitsnormen waaraan Barendrechtse peuterspeelzalen moeten voldoen. Barendrecht volgt hierbij grotendeels de wettelijke regels die gelden voor kinderdagverblijven. Ten slotte heeft de gemeenteraad ook het Milieuprogramma 2005 vastgesteld. Dit Milieuprogramma bevat de doelstellingen voor het komende jaar die zijn afgeleid van het Milieubeleidsplan 2003-2006. Het Milieuprogramma is te raadplegen op de gemeentelijke website: www.barendrecht.nl.

Noot voor de pers,