HOUT EN BOUWBOND CNV

Bouwwerkgevers: afbraak in plaats van afspraak

Werkgevers in de bouw hebben vandaag opnieuw geweigerd het overleg over een nieuwe bouw-cao (150.000 werknemers) te hervatten. Daarnaast hebben zij het voorstel van bonden afgewezen om de premies voor de bedrijfstakregelingen per 1 januari 2005 op een lager niveau vast te stellen. Door deze houding hebben zij de deur naar verder overleg dichtgeslagen.

Werkgevers suggereren vandaag in een persbericht dat de bonden het vakantiefonds hebben opgeblazen. De bonden menen dat dit een onjuiste voorstelling van zaken is. De bonden hebben aangeboden om de premie voor het vakantiefonds en andere bedrijfstakregelingen lager vast te stellen. Het zijn de werkgevers die niet op dit aanbod wilden ingaan.

Werkgevers hebben vandaag gekozen voor een alles-of-niets strategie. Ze verwijten de bonden dat het niet alles is geworden. De bonden menen dat het in onderhandelen gaat om geven en nemen en niet om het opleggen van een dictaat.

De onderhandelingsdelegatie van werkgevers ziet blijkbaar haar kans schoon via de achterdeur alsnog haar cao-voorstel binnen te halen om het vakantiefonds in de bouw af te schaffen. Zij kiest hiermee voor een frontale aanval op de werknemers in de bouw.

De bonden betreuren dat het overleg vandaag op een debacle is uitgelopen. Werknemers in de bouw wachten al negen maanden op een nieuwe cao. Sinds begin april is er niet meer overlegd. De bonden gaan door met het ingezette traject van verrassingsacties.

Voor nadere informatie:
Ivan Bartholomeus (FNV Bouw): 06 - 51084392
Johan Slok (Hout- en Bouwbond CNV): 06 - 53642713 Kees van Dongen (vakvereniging Het Zwarte Corps): 06 - 55840591

Woerden, 21 december 2004

21 dec 04 18:03