Gemeente Dalfsen

21-12-2004

Einde aan gescheiden inzameling drankenkartons, kunststofflacons en blik

Dalfsen - Op grond van de steeds hoger wordende kosten voor de gescheiden inzameling van blik, drankenkartons en kunststofflacons heeft de gemeenteraad van Dalfsen besloten om op 1 januari 2005 te stoppen met deze gescheiden inzameling.
Sinds de invoering van Diftar in Nieuwleusen op 1 januari 1998 worden blik, drankenkartons en kunststofflacons daar gescheiden ingezameld. Na de gemeentelijke herindeling met Dalfsen per 1 januari 2001 is de inzameling van deze deelstromen in voormalig Dalfsen niet op poten gezet. Toen al werden vraagtekens geplaatst bij de kostenontwikkelingen. In 1998 was de gescheiden inzameling nog lonend. In de loop der tijd zijn de inzamel- en verwerkingskosten steeds meer uit de pas gaan lopen. Op dit moment is het inzamelen en verbranden als restafval beduidend goedkoper.

Anders dan bij glas en oud papier is de gescheiden inzameling van blik, drankenkartons en kunststofflacons niet wettelijk verplicht. In het landelijk afvalbeleid wordt dit ook nauwelijks gestimuleerd. De gemeente Dalfsen is een van de weinige gemeenten in Nederland die deze vorm van inzameling kent.

ROVA heeft de laatste jaren een financiële bijdrage verleend om de kosten voor de gemeente op een aanvaardbaar niveau te houden. Daarbij is vooruitgelopen op een eventuele financiële tegemoetkoming vanuit de verpakkingsindustrie. Nu duidelijk is dat deze ondersteuning vanuit de industrie er voorlopig niet komt, heeft ROVA besloten per 1 januari 2005 haar bijdrage te stoppen. Daardoor zullen de kosten voor de gemeente - en daarmee voor haar burgers - gaan stijgen. In het kader van een betaalbare afvalverwijdering vindt de gemeente Dalfsen het echter onverantwoord deze hogere kosten te dragen. Daarop is besloten de gescheiden inzameling van verpakkingsafval te beëindigen.

Op 1 januari 2005 stopt Dalfsen met de gescheiden inzameling. De containers voor blik, drankenkartons en kunststofflacons die op verschillende locaties in Nieuwleusen staan, worden op 30 december verwijderd. Inwoners kunnen dit afval daarna gewoon bij het restafval deponeren. De gescheiden inzameling van oud papier en glas blijft gehandhaafd.

Inmiddels heeft ROVA al haar gemeenten uitgebreid geïnformeerd over de ontwikkelingen op het gebied van gescheiden inzameling van verpakkingsafval. De verwachting is dat meerdere ROVA-gemeenten het voorbeeld van Dalfsen spoedig zullen volgen.