Gemeente Breda

Chassé Park van Rem Koolhaas hecht zich in Bredase binnenstad


Ambitieus woon- en verblijfsgebied nadert zijn voltooiing, grote belangstelling kopers voor Parkvillas

Wethouder J. Niederer van de stedelijke ontwikkeling heeft dinsdag 21 december het officiële startsein gegeven voor de bouw van de Parkvillas in het Chassé Park in Breda. Met de realisatie van dit laatste plan komt de afronding van het multifunctionele binnenstedelijke parkgebied in zicht. Rem Koolhaas heeft voor het 13 hectare grote voormalige kazerneterrein een campusmodel ontworpen, dat in zijn verdere uitwerking is begeleid door Xaveer de Geyter. Door het open karakter van het gebied en de instandhouding van belangrijke zichtlijnen, is het park stedenbouwkundig sterk verbonden met de historische binnenstad. Bewoners vinden in het park rust en ruimte, maar profiteren tegelijkertijd van de nabijheid van de talrijke centrumvoorzieningen.

De gemeente Breda, en de beide gebiedsontwikkelaars AM Wonen en Proper Stok, verwachten medio 2006 het Chassé Park in zijn geheel te kunnen opleveren. De Parkvillas en Het Paleis zijn nu in uitvoering genomen. Na voltooiing daarvan kan worden begonnen met de inrichting van het laatste gedeelte van de openbare ruimte.

De eerste stedenbouwkundige schetsen dateren van 1994, het jaar waarin de gemeente een prijsvraag uitschreef. Het park heeft met zijn 642 woningen, verdeeld over negen deelplannen, een belangrijke woonfunctie. In het campusmodel van Rem Koolhaas is daarnaast veel aandacht voor de functie van het gebied als ontmoetingsplaats, voor zowel bewoners als bezoekers. Met het Bredas Museum, het Chassé Theater, Poppodium Mezz en het casino in het eeuwenoude nonnenklooster, heeft het park enkele grote publiekstrekkers. Met daarbij opgeteld de publieke functie van het stadskantoor en de aanwezigheid van enkele horecavoorzieningen, kan het Chassé Park rekenen op circa 1,5 miljoen bezoekers per jaar.

Door de circa 1.500 ondergrondse parkeerplaatsen, voor zowel bewoners als bezoekers, en het weren van doorgaand verkeer, behoudt het gebied zijn parkfunctie. Naast de handhaving van een groot aantal monumentale bomen, wordt door de aanleg van kastanjelanen en de aanplant van een groot aantal zomereiken het parkkarakter versterkt. De keuze voor parkeren onder de grond maakte het mogelijk om in de binnenstad op zon grote schaal een combinatie van wonen, werken, recreëren en natuur mogelijk te maken.

Sterke bewonersmix

Het Chassé Park kent door het gedifferentieerde aanbod een sterke bewonersmix, van gezinnen en tweeverdieners tot senioren. Opvallend is het grote aandeel van mensen die weer terugkeren naar de stad, na er eerder uit te zijn weggetrokken.

Voor de negen afzonderlijke deelplannen zijn acht architectenbureaus ingeschakeld, die onder supervisie van stedenbouwkundige Xaveer de Geyter, zijn gekomen tot moderne, karakteristieke en onderscheidende ontwerpen. De 642 woningen in het park bestaan uit 492 koop-, 50 duurdere huur- en 100 sociale huurwoningen. Het merendeel (516) betreft appartementen, het park telt 126 grondgebonden woningen.

Speciale beheerconstructie

De gemeente is er in geslaagd om in samenwerking met AM Wonen en Proper- Stok het hoge ambitieniveau vast te houden. Ondanks de tijdelijke dip in de woningmarkt zijn geen concessies aan de kwaliteit gedaan. Ook niet in de aanleg en het beheer van de openbare ruimte. Het grote Chassé Plein, ingelegd met Portugese granieten keitjes en recent opengesteld, is geschikt voor uiteenlopende, kleinschalige culturele evenementen. En de ´zitkuil´ bij het Breda´s Museum en het terras bij het theater zijn bij uitstek geschikte ontmoetingsplaatsen.

Voor het beheer is een speciale publiek-private constructie in het leven geroepen. De gemeente Breda is daarin verantwoordelijk voor het basisbeheer en onderhoud van het openbare groen en de bestrating. De Stichting Beheerbelangen, waarin bewoners, verhuurders en zakelijke gebruikers vertegenwoordigd zijn, zet zich in voor het aanvullend beheer, zoals extra schoonmaakactiviteiten en extra toezicht door een parkmeester. Het ministerie van VROM bekroonde deze beheerconstructie in het kader van het Stimuleringsprogramma Intensief Ruimtegebruik. Voor veel bewoners blijkt de beheerconstructie, in samenhang met de kwaliteit van de woningen, doorslaggevend in hun keuze voor het Chassé Park.

Breda, 21 december 2004