College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Nieuws en publicaties

---

Actueel

21 December 2004

CBG Statement pijnstillers

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen heeft verschillende signalen ontvangen dat er onduidelijkheid en ongerustheid bestaat onder voorschrijvers en patiënten naar aanleiding van de nieuwsberichten in de media over veiligheidsproblemen (cardiovasculaire bijwerkingen) met pijnstillers. De nieuwsberichten betreffen resultaten van studies met celecoxib (Celebrex) en naproxen (o.a. Aleve), die zijn uitgevoerd door een overheidsinstituut in de Verenigde Staten (NIH National Institute of Health). De onderzoeksgegevens waaraan wordt gerefereerd in de nieuwsberichten zijn nog niet in het bezit van de registratieautoriteiten in de Europese Unie, en derhalve is het nog niet mogelijk geweest deze te beoordelen. Op dit moment wordt alles in het werk gesteld de resultaten te verkrijgen. Zodra het College deze gegevens heeft beoordeeld in overleg met autoriteiten in de overige EU lidstaten, zal het College de conclusies daarvan bekend maken (volgt u de berichtgeving op deze website). Hieronder wordt aangegeven welke signalen het College hebben bereikt en wordt een advies geformuleerd voor gebruikers en voorschrijvers.

Naproxen
Met naproxen is inmiddels meer dan 30 jaar ervaring opgedaan. Het wordt incidenteel gebruikt als pijnstiller bij bijvoorbeeld hoofdpijn of pijn bij menstruatie en daarnaast bij reumatische pijn en artrose. Naproxen is een zogenaamde NSAID. Hiertoe behoren ook andere bekende pijnstillers als ibuprofen en diclofenac; deze middelen worden over het algemeen goed verdragen; maag-darm bijwerkingen staan het meest op de voorgrond. Het gemelde verhoogde risico op cardiovasculaire bijwerkingen is gevonden in een studie naar een toepassing bij Alzheimer-patiënten, een overigens niet geregistreerde indicatie, en lijkt zich voor te doen bij langdurig gebruik (2 - 3 jaar continue). Deze resultaten zijn strijdig met wat tot nu toe bekend is over de veiligheid van naproxen. Bij korter durend of intermitterend gebruik en bij gebruik in andere patiëntengroepen zijn er geen aanwijzingen voor een verhoogd risico op cardiovasculaire bijwerkingen.

Celecoxib
Ook voor celecoxib heeft de fabrikant gemeld dat er resultaten bekend zijn gemaakt van een studie van het NIH, die wijzen op een verhoogd risico op cardiovasulaire aandoeningen bij langdurig gebruik van celecoxib in vergelijking met placebo. Voor uitgebreide berichtgeving verwijzen wij naar ons nieuwsbericht van 20 december 2004. Uiterste voorzichtigheid dient betracht te worden indien celecoxib gegeven wordt aan patiënten met cardiovasculaire problemen.
Celecoxib behoort tot de zogenaamde cox-II remmers. Deze zijn specifieker dan de NSAIDs, wat betreft de interactie met de cox-II receptor. Zij zijn ontwikkeld in de hoop minder maagdarm problemen te geven. Er is echter een mogelijk verhoogd cardiovasculair risico bij deze middelen.

Adviezen voor voorschrijvers
Voorschrijvers wordt geadviseerd om de laatste versie van de product informatie (Summary of Product Characteristics, SPC) nauwkeurig te volgen, met name voor wat betreft de waarschuwingen en voorzorgsmaatregelen bij patiënten met een cardiovasculaire aandoening in de anamnese. Alle productinformatieteksten zijn te raadplegen via de Geneesmiddeleninformatiebank op deze website.

Adviezen voor patiënten
Op dit moment is er geen noodzaak om onmiddellijk actie te nemen. Als u ongerust bent, dan raden wij u aan contact op te nemen met uw arts, of bij de eerstvolgende afspraak met de arts uw geneesmiddelengebruik te bespreken. Patiënten die zelfzorggeneesmiddelen gebruiken (geneesmiddelen die zonder recept kunnen worden verkregen) dienen aanwijzingen voor het gebruik in de bijsluiter goed te volgen, en deze middelen niet zonder hun arts te raadplegen langer dan maximaal 14 dagen te gebruiken.