Ingezonden persbericht


Reactie Tweede Kamerfractie Lijst Pim Fortuyn

Het nieuwste rapport van het Landbouw Economisch Instituut brengt de zorgelijke financiële situatie op boeren- en tuindersbedrijven en in de gezinnen duidelijk aan het licht. Dit is geen eenmalige momentopname. De inkomens staat al jaren onder druk. Dit leidt tot een toenemend aantal bedrijfssluitingen en een afnemend aantal bedrijfsopvolgers.

De LPF-fractie vindt dit een alarmerende ontwikkeling. Woordvoerder Van den Brink: "Het is toch te gek voor woorden, dat Nederlandse boeren en tuinders, die op hun vakgebied tot de beste van de wereld behoren, en qua kennis en kwaliteit met iedereen de concurrentie aan kunnen, het hoofd niet boven water kunnen houden. Er is dus veel meer aan de hand dan een jaar met lage opbrengstprijzen, de prijzenoorlog van de supermarkten of daling van de koopkracht in Nederland."

Woordvoerder Wien van den Brink: "De Nederlandse overheid slaagt er nog steeds niet in een level-playing-field voor de Nederlandse boeren en tuinders te realiseren ten opzichte van de collega's in de andere EU-landen. Al jarenlang wordt de kostprijs van de Nederlandse boer en tuinders nadelig beïnvloed door regelgeving op het gebied van dierwelzijn, hygiëne, gewasbescherming en milieu, die veel verder gaat dan de regels in andere EU-landen. En bovendien worden hier ook nog eens levensmiddelen geïmporteerd uit b.v. Zuid Amerika, die geproduceerd worden onder omstandigheden, die hier niet toegestaan worden. Over inconsequentie gesproken!

Van den Brink: "Als de Nederlandse overheid net zoveel op zou hebben met zijn boeren en tuinders dan de Franse overheid met de hare, dan was dat level-playing-field al lang bereikt en dan waren de inkomens van de Nederlandse boeren en tuinders niet de slechtste van EU. In plaats van een brede toekomstvisie zou minister Veerman er nog beter aan doen de prioriteit te leggen bij de situatie van vandaag en de vooruitzichten voor morgen. Mijn buurman pleegt altijd te zeggen: 'Als ik met mijn bedrijf de avond niet haal, wat heb ik dan aan morgen'."

Agnes Leewis

Voorlichting en Communicatie
Tweede Kamer der Staten-Generaal
Fractie Lijst Pim Fortuyn
Plein 23, kamer L 310
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
telefoon 070-318.5857
06-524.28.681
fax 070-318.5880
a.leewis@tweedekamer.nl


---- --