Sotheby's



Amsterdamse Joffers geveild bij Sotheby's

Amsterdam, 21 december 2004. De collectie werken van de 'Amsterdamse Joffers' en enkele tijdgenoten, aangeboden door de Stichting Het Amsterdamse Jofferhuis, heeft vanavond bij Sotheby's E201.000 opgebracht.

Duurste werk van de collectie was lot 198, Visserslatijn door Lizzy Ansingh. Het doek werd door een Nederlandse verzamelaar gekocht werd voor E12.000. Voor lot 188, een Stilleven met appels, uien en een fles, geschilderd door Marie van Regteren Altena, viel de hamer bij E 8.400, en lot 169, het doek Tea Party, eveneens door Lizzy Ansingh, werd verkocht voor E 6.000

De twee oprichters van de Stichting Het Amsterdamse Jofferhuis, Peter Houben en de inmiddels overleden Jacob Sietsema brachten in ruim 30 jaar een indrukwekkende collectie bijeen van Nederlandse kunstwerken van rond 1900, met de nadruk op de Amsterdamse Joffers. Deze joffers, een groep schilderessen, namen in het begin van de 20ste eeuw met succes deel aan talloze exposities. De naam 'Amsterdamse Joffers' werd in 1912 bedacht door de criticus Albert Plasschaert voor de schilderessen Lizzy Ansingh, Nelly Bodenheim, Jo Bauer-Stumpff, Ans van den Berg, Marie van Regteren Altena, Coba Ritsema, Jacoba Surie, Betsy Westendorp-Osieck en Thérèse 'Sorella' Ansingh. Deze jonge vrouwen uit welgestelde families raakten bevriend tijdens het bijwonen van een 'Damesschilderklasje' van de Rijksacademie in Amsterdam.

De Collectie van de Stichting Het Amsterdamse Jofferhuis maakte deel uit van de laatste veiling van het jaar 2004 bij Sotheby's Amsterdam, een veiling van Schilderijen, Tekeningen en Aquarellen.

Genoemde bedragen zijn inclusief opgeld.

Voor verdere inlichtingen en beeldmateriaal:

Diana Ridderikhoff of Brenda van Hussen
Press Office Amsterdam
T *31 20 550 2205/6
diana.ridderikhoff@sothebys.com


---- --