Socialistische Partij

Senaat akkoord met `allerslechtste wet van het jaar'

21-12-2004 * Met de stemmen van VVD, CDA en D66 voor is de Senaat in zijn laatste vergadering van het jaar akkoord gegaan met "de allerslechtste wet van dit jaar". Die typering kwam van SP-senator Slagter, die het kabinetsvoorstel over invoering van een no-claimkorting omschreef als "onlogisch, oneerlijk, averechts en meer kostend dan opleverend". De Senaat eist wel dat vanaf 2006 chronisch zieken en gehandicapten met lage inkomens een fiscale compensatie voor de gemiste no-claimkorting krijgen.

Tineke Slagter SP-senator Tineke Slagter ondernam een laatste felle aanval op het uiterst omstreden voorstel van de regering dat chronisch zieken, gehandicapten en ouderen ernstig dupeert. Ook vanuit andere fracties kwam harde kritiek op het regeringsvoorstel dat blijkens een NIPO-onderzoek in opdracht van de SP door slechts 15 procent van de bevolking gesteund wordt. Eerder tekenden al 60.000 mensen een protestpetitie. Voor aanvang van de vergadering kreeg de Eerste Kamer nog een lijst overhandigd van alle maatschappelijke organisaties die zich tegen de no-claimregeling verklaarden. Onder hen de ouderenbonden ANBO en KBO, de landelijke huisartsenvereniging, verschillende patiëntenverenigingen en de Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad. Voorzitter Jan Troost van laatstgenoemde organisatie deed een klemmend beroep op de Senaat om de regeling niet in de voorgestelde vorm te aanvaarden.

In het slotdebat in de Eerste Kamer toonde alleen de VVD zich fervent voorstander van de nieuwe regeling. Regeringspartij CDA sprak daarentegen over "de allerslechtste oplossing" die het kabinet had kunnen bedenken. De christen-democratische senaatsfractie voelde zich echter machteloos om voor 2005 nog iets aan de regeling te veranderen. Maar in 2006 moet de regeling zo aangepast worden dat chronisch zieken en gehandicapten met lage inkomens vanaf dan via een zorgtoeslag gecompenseerd worden, zo eiste CDA-senator Hanny van Leeuwen. Een meerderheid van de Kamer steunde dat voorstel, waarop minister Hoogervorst moest toezeggen op korte termijn met een concreet compensatievoorstel via de zorgtoeslag naar de Kamer te komen. Voor het CDA was dat voldoende om toch voor de slechtste wet van het jaar te stemmen, met VVD en D66. De rest van de Kamer stemde tegen.

Tineke Slagter zei teleurgesteld te zijn dat het CDA uiteindelijk toch vóór stemde, maar constateerde ook dat de nu goedgekeurde regeling eigenlijk slechts voor één jaar is en de strijd voor een eerlijker regeling dus kan doorgaan.
* Actiepagina No claim in de zorg? No way!