Lijst Pim Fortuyn


Fort Europa wordt zandkasteel

Den Haag, 21/12/2004 - Tijdens het debat over de toetredingsonderhandelingen met Turkije concludeerde LPF-woordvoerder Mat Herben dat Fort Europa verandert in een zandkasteel door de Turkse toetreding. We krijgen immers volstrekt oncontroleerbare buitengrenzen met Irak, Syrië en Turkije. Eenmaal binnen in Turkije kunnen terroristen gemakkelijk doorreizen naar West-Europa.

Volgens Herben is het bij referendum verwerpen van de Europese grondwet de enige resterende mogelijkheid om de gevolgen van de Europese uitbreiding te beperken. We moeten gaan onderhandelen over een nieuw Europees verdrag dat de economische samenwerking tussen soevereine staten regelt en dat zorgt voor veilige, dichte grenzen. De regering verschuilt zich altijd achter toezeggingen aan Turkije die teruggaan tot 1963. Maar toen hadden we geen Unie, maar slechts een economische gemeenschap. Dat is heel wat anders.

Herben: Politieke criteria zijn niet voldoende. De LPF vraagt in het voetspoor van Pim Fortuyn ook aandacht voor sociologische wetmatigheden. Je kunt tijdelijk wel de arbeidsmigratie regelen, maar niet de familiebanden. Er leven 3,5 miljoen Turken in Duitsland en 300.000 in Nederland. Deze mensen kunnen een neef uit Anatolië eenvoudig geen bed weigeren. We krijgen dezelfde volksverhuizing als na de onafhankelijkheid van Suriname, maar dan op veel grotere schaal.

Herben wees erop dat met premier Erdogan ook diens islamitische partij in het Europese parlement zal komen en daar een machtspositie kan verwerven. Turkije was in juni 2004 gastheer van de Conferentie van Islamitische Landen en ondertekende artikel 62 dat begrip uitspreekt voor steniging en de invoering van de islamitische Sharia-wetgeving. Herben: Op 21 december, de kortste dag, daalt letterlijk en figuurlijk de duisternis over Europa. Collega Wilders en ik dienen daarom een motie van treurnis in.

(Een motie van afkeuring was niet mogelijk, omdat de regering naar de onderhandelingstafel is gestuurd door een Kamermeerderheid.)