Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Persbericht Universiteit Leiden

21 december 2004

Drie Leidse Vici-winnaars

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 28 excellente wetenschappers een Vici-subsidie toegekend. Elke onderzoeker krijgt in totaal maximaal 1.250.000 euro. Hiermee mag hij of zij in vijf jaar tijd een eigen onderzoeksgroep opbouwen. Drie van de uitverkorenen zijn verbonden aan de Universiteit Leiden: wiskundige prof.dr. S.J. (Bas) Edixhoven, neuroloog prof.dr. M.D. (Michel) Ferrari en taalkundige dr. I.M. (Ingrid) Tieken-Boon van Ostade.

De Vici-subsidie is bestemd voor excellente, zeer ervaren onderzoekers die met succes een vernieuwende onderzoekslijn hebben ontwikkeld. Deze wetenschappers behoren tot de top van hun onderzoeksveld. Daarnaast hebben ze bewezen dat ze als coach voor jonge onderzoekers kunnen optreden. NWO betaalt bijna zeventig procent van elke subsidie. De universiteiten waar het onderzoek wordt uitgevoerd, dragen ruim dertig procent bij. De Vici-subsidie is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls. De andere twee subsidievormen zijn de Veni-subsidie voor pas-gepromoveerden en de Vidi-subsidie voor ervaren postdocs.

Bas Edixhoven

Wiskundige Bas Edixhoven krijgt de subsidie voor zijn voorstel Algebraische meetkunde toegepast. Zijn werkterrein is de meetkunde, maar de toepassingen waar het om gaat liggen in de getaltheorie en in de cryptografie. Cryptografie is nodig voor het versturen van vertrouwelijke informatie en het maken van bindende afspraken via een publiek kanaal als internet. In dit vakgebied is het essentieel het exacte aantal oplossingen van bepaalde vergelijkingen te weten. Deze aantallen zijn erg groot: het gaat om getallen van honderden cijfers. Technieken uit de meetkunde worden met behulp van zeer snelle algoritmen toepasbaar gemaakt op dit probleem. Het onderzoeksvoorstel, en ook de tekst van zijn oratie (9 januari 2004), zijn te vinden op Edixhovens homepage

Michel Ferrari

Neurloog Michel Ferrari krijgt de subsidie voor zijn voorstel Migraine, van patiënt tot genetisch diermodel en terug. Ferrari wil de oorzaken voor het optreden van migraine-aanvallen ophelderen en daarmee aangrijpingspunten vinden voor nieuwe medicijnen die aanvallen kunnen voorkomen. Hij gebruikt daarvoor zogenaamde transgene muizenmodellen, waarbij genafwijkingen die bij de mens migraine veroorzaken, in het erfelijk materiaal van de muis worden ingebracht.

Tekst van de oratie van Michel Ferrari

Ingrid Tieken-Boon van Ostade

Ingrid Tieken-Boon van Ostade wil onderzoeken waar grammaticale regels vandaan komen en wat precies de invloed van deze regels is op het taalgebruik. Zij is gespecialiseerd in de historische sociolinguistiek van het Engels. Ze probeert moderne sociolinguïstische methoden toe te passen op het Engels van de achttiende eeuw. Ze neemt daarvoor het taalgebruik van Robert Lowth tot uitgangspunt. Lowth was auteur van de belangrijkste Engelse grammatica van die tijd. Waar komen zijn linguïstische normen vandaan? Tot dusver gaat men ervan uit dat deze normen bepaald worden door de taal van de ontwikkelde edelman uit die tijd, maar Lowth bekritiseert dit taalgebruik juist in zijn grammatica. Hij moet zich dus op andere normen gebaseerd hebben. Behalve Lowths grammatica wil Tieken ook zijn ca. 280 (onuitgegeven) brieven in het onderzoek betrekken.

Website van Ingrid Tieken-Boon van Ostade