Provincie Zuid-Holland

Vergadering GS 21 december 2004

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 21 december 2004. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Stateninformatie'.

Richtlijn coproducties omroepen Zuid-HollandGS hebben de Richtlijn coproducties 2004 vastgesteld. Van een coproductie is sprake wanneer het provinciebestuur een substantiële ( d.w.z. een meer dan symbolische) financiële bijdrage levert aan de totstandkoming van een radio- of tv-productie. De richtlijn coproducties regelt als het ware het verkeer tussen de provincie en omroepen op zodanige wijze dat er geen ongecontoleerde invloed van de overheid op de inhoud van de programma's ontstaat. Hoofdpunten uit de regeling zijn de redactionele eindverantwoordelijkheid van de omroep en het melden van de financiële bijdrage in de aftiteling. Gedeputeerden treden in principe niet op in een uitzending waarvoor betaald wordt, tenzij GS daarvoor een ontheffing verleent.

Decentralisatietraject Regelgeving Regionale en Kleine LuchthavensGS hebben de stand van zaken en haar standpunt rond de Regelgeving Regionale en Kleine Luchthavens (RRKL) naar Provinciale Staten gestuurd. In de RRKL wordt de overgang van bevoegdheden van het Rijk naar de provincie geregeld. De provincie krijgt de bevoegdheid om besluiten te nemen over de milieuruimte die een luchthaven krijgt en over de ruimtelijke consequenties die hieraan verbonden zijn. De regionale en kleine luchthavens vormen dan een integraal, door de provincie vast te stellen, onderdeel van het streekplan. Hierbij gaat het specifiek om regelgeving voor helicopterdekken van ziekenhuizen, overige helicopterhavens, ULV-velden en zweefvliegvelden in Zuid-Holland en de regelgeving voor de regionale luchthaven Rotterdam Airport. De bedoeling is dat de wijziging van de Luchtvaartwet in 2007 ingaat. Het Rijk zal verantwoordelijk blijven voor de luchtvaartveiligheid, beheer van het luchtruim, implementatie van internationale regelgeving en de afsluiting van luchtvaartverdragen. GS stemmen in met decentralisatie mits met het Rijk overeenstemming wordt bereikt over een aantal zaken, zoals kennisoverdracht en de hoogte van de kosten. De inbreng van GS van Zuid-Holland zal in de commissie Mobiliteit van het Interprovinciaal Overleg (IPO) worden besproken. Het bestuur van het IPO zal begin 2005 aan de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat een definitief advies voorleggen.

Regels voor Ruimte - helft minder regels voor beoordeling bestemmingsplannenGS hebben de Nota van Beantwoording met betrekking tot Regels voor Ruimte voorlopig vastgesteld. De inspraakreacties hebben niet geleid tot fundamentele wijzigingen. Regels voor Ruimte komt in de plaats van de Nota Planbeoordeling en bevat ruim de helft minder aan regels die de provincie hanteert bij de beoordeling van bestemmingsplannen en bouwplannen. De resterende regels zijn bovendien minder gedetailleerd.De regel dat er tussen woningen en kassen een afstand van 25 meter behoort te zijn vanwege het gebruik van schadelijke stoffen is vervallen. Voordat GS de nota definitief vaststellen worden Provinciale Staten gehoord.

¤2,4 miljoen extra voor Provinciale Ecologische Hoofdstructuur in 2005GS hebben ¤2,4 miljoen van de Bestemmingsreserve Impulsen in Kwaliteit en Leefbaarheid gereserveerd voor realisatie van provinciale ecologische verbindingen in 2005. Het programma voor ecologische verbindingen wordt in 2005 met 2,4 miljoen euro verhoogd tot ¤174,1 miljoen. Doel is het creëren van een samenhangend netwerk van natuurgebieden, waarin uitwisseling van plant- en dierpopulaties mogelijk is.

Haringvlietsluizen gaan op 1 januari 2008 op een kier Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, minister Peijs van Verkeer en Waterstaat en gedeputeerde Dwarshuis van de provincie Zuid-Holland hebben op 20 december hun handtekening gezet onder het Bestuursakkoord: 'Uitvoering Besluit en Beheer'. Met dit bestuursakkoord wordt definitief groen licht gegeven voor het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen. Hierin staan afspraken over rollen en taken van de uitvoering. De sluizen worden op 1 januari 2008 op een kier gezet. De provincie is verantwoordelijk voor de realisatie van twee zoetwaterprojecten, één op Goeree-Overflakkee en één op Voorne-Putten. Lees het persbericht.

Voor negen miljoen euro subsidies uit ontwikkelingsfonds bedrijventerreinenVanuit het ontwikkelingsfonds bedrijventerreinen worden subsidies verstrekt aan de volgende projecten voor een totaal van ruim 9 miljoen euro: - Dordrecht: project Zeehavengebied fase 1 (upgrading openbare ruimte): ¤ 1.300.000,-- Vlaardingen: project Vergulde Hand II: ¤ 1.300.000,-- Rotterdam: project Spaanse polder havenbekkens: ¤ 1.237.000,-- Alblasserdam: project ontsluiting Hoogendijk en Nieuwland: ¤ 508.991,-- Delft: project Technopolis, lijn 19: ¤ 1.300.000,-- Pijnacker-Nootdorp: project Tunnel tbv. ontsluiting bedrijventerrein Grote Driehoek: ¤ 1.300.000,-- Bedrijvenschap Harnaschpolder: project Harnasch-Midden: ¤ 1.300.000,-- Nieuwerkerk aan den IJssel: project Kleine Vink: ¤ 469.500,-- Oostflakkee: project Den Bommel: ¤ 209.500,-- Leiderdorp: project De Baanderij: ¤ 324.910,-

Subsidies Natuur- en MilieuorganisatiesDe volgende natuur- en milieuorganisaties in Zuid-Holland ontvangen een subsidie voor het boekjaar 2005, op basis van hun eerder ingediende plannen:- Zuid-Hollandse Milieufederatie: ¤ 574.667,-- VTM Milieucommunicatie Rijnmond: ¤ 64.717,-- ConSept (samenwerkingsverband van zeven organisaties): ¤ 180.000,-- Stichting Reinwater: ¤ 7.944,-- IVN Consulentschap Natuur- en Milieueducatie ZH: ¤ 202.642,-- Stichting Duinbehoud: ¤ 30.632,-- Milieufederatie / IVN Consulentschap (vrijwilligergroepen): ¤ 70.763,-

Overige subsidies- Voor het project Kwaliteitsverbetering en ontwikkeling expertisecentrum ontvangt PJ Partners te Rotterdam een subsidie van ¤ 170.910,-.- Voor het zorgprogramma 'Diabolo', gericht op ambulante hulpverlening voor kinderen met chronische ziektes ontvangt de Stichting Trivium te Dordrecht een subsidie van ¤ 251.000,-

Controle zwembadenAquapark Keerpunt (Zoetermeer) heeft een brief ontvangen dat het provinciebestuur een 'last onder dwangsom' heeft opgelegd wegens onvoldoende toezicht op bezoekers.