Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 21 december 2004

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

College schaart zich achter Politie Keurmerk Veilig Wonen (2004/17574) De politie heeft het Politie Keurmerk Veilig Wonen in het leven geroepen. Het keurmerk stelt eisen op het gebied van hang- en sluitwerk van individuele woningen, maar stelt ook eisen op het terrein van stedenbouwkundige randvoorwaarden, inrichting van de openbare ruimte en verkaveling. Het keurmerk werkt om criminaliteit op het gebied van woninginbraken te verminderen. Gebleken is namelijk dat in woningen voorzien van het keurmerk minder inbraken of pogingen daartoe plaatsvinden.Bij de totstandkoming van het keurmerk heeft de politie aangegeven dat ze het keurmerk over wil dragen aan relevante partners, zoals gemeenten. De politie wil zich meer richten op haar kerntaken en de gemeente heeft een regierol op het gebied van integrale veiligheid. Het college heeft nu besloten het keurmerk over te nemen. Dat houdt vooral in dat de gemeente bij eigen nieuwbouw- en renovatieprojecten of bij projecten van projectontwikkelaars, de criteria van het keurmerk als randvoorwaarde in zal brengen. De gemeente gaat vanaf 1 januari 2005 ook zelf toetsen of de bouwplannen voldoen aan de criteria. In 2005 zal de politie daarbij de gemeente nog ondersteunen.

Na 2004 nog aanvragen van referenda mogelijk? (2004/17176) De Tijdelijke referendumwet (Trw) loopt per 1 januari 2005 definitief af. Dat betekent dat het vanaf dat moment voor Nieuwegeiners niet meer mogelijk is een referendum aan te vragen. Via een referendum kan de Nieuwegeinse stemgerechtigde bevolking de raad vragen een bepaald raadsbesluit te heroverwegen. Het college stelt de raad in kennis van het aflopen van de Trw. Ook vraag het college of de raad de Nieuwegeinse bevolking op een andere wijze - via een nieuwe referendumverordening - alsnog de mogelijkheid wil bieden tot het aanvragen van referenda. Overigens blijft de raad de mogelijkheid houden om op eigen initiatief te besluiten tot een referendum. Die mogelijkheid is namelijk niet gebaseerd op de Trw.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Machtiging ondertekening convenant met Provincie Utrecht (2004/17573) Het college van burgemeester en wethouders machtigt de directeur van de sector Maatschappelijke Ontwikkeling om het convenant met de Provincie Utrecht inzake het project Nieuwegein Ouderenproof te ondertekenen. In dit project gaan senioren groepsgewijs de vraag "Prettig oud worden in Nieuwegein: hoe doe ik dat?" beantwoorden. De Provincie Utrecht stelt, in navolging van de Gemeente Nieuwegein, voor dit project een zelfde bedrag aan subsidie (¤ 9.000,--) beschikbaar.

Verantwoording subsidies SWN 2003 (2004/17558)
College van B&W stemt in met de rapportage van de SWN over de activiteiten die in 2003 zijn verricht in het kader van het budgetconvenant van de gemeente en de SWN. Ook nam het college van B&W kennis van de jaarrekening van de SWN. De jaarstukken zal het presidium ontvangen met het voorstel ze ter inzage te leggen voor de raadscommissie SOC.

Verantwoording subsidie openbaar bibliotheek 2003(2004/17557) Het college van B&W stemt in met de prestaties van de stichting Bibliotheek Nieuwegein zoals weergegeven in het jaarverslag 2003. Verder nam het college kennis van de jaarrekening van de stichting. De jaarstukken zal het presidium ontvangen met het voorstel ze ter inzage te leggen voor de raadscommissie SOC.

Verantwoording subsidie Vitras AMW 2003(2004/17556) Het college van B&W stemt in met de rapportage van Vitras AMW over de activiteiten die in 2003 zijn verricht in het kader van de gemeentelijke subsidie. Ook nam het college kennis van de jaarrekening 2003 van Vitras. De jaarstukken zal het presidium ontvangen met het voorstel ze ter inzage te leggen voor de raadscommissie SOC.

Ontslagverlening lidmaatschap Seniorenraad (2004/14708) Het college van B&W heeft mevrouw Koenraad-van Zon op haar verzoek ontslagen van haar lidmaatschap van de Seniorenraad per 1 januari 2005.

Tussenevaluatie 2004 Brede School Wijkersloot (2004/17569) In 2002 heeft de gemeenteraad ingestemd met de notitie' Aan de slag met de brede school in Nieuwegein'. De raad heeft besloten te starten met een pilot in Jutphaas/Wijkersloot. Op 1 januari 2003 is gestart met de Brede School Wijkersloot. In deze tussenevaluatie wordt verslag gedaan van de ontwikkelde activiteiten en het samenwerkingsproces. Hieruit blijkt dat de samenwerking goed is en dat het activiteitenaanbod steeds beter aansluit bij de behoeften van de wijk en haar bewoners. Ook blikken de deelnemers vooruit op de activiteiten voor het jaar 2005.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Overgangsperiode regionaal structuurplan (2004/17298) Het huidige regionaal structuurplan (RSP) met bijbehorend uitvoeringscontract loopt op 31 december 2004 af. Er is nog geen nieuw RSP met contract vastgesteld voor de komende periode van 10 jaar. Het college het daarom ingestemd met verlenging van het huidig regionale kader om de tussenliggende periode te overbruggen. De verwachting is dat medio 2005 een nieuw structuurplan en uitvoeringscontact gereed is.

College antwoordt op advies van Planbegeleidingscommissie (2004/17567) Het college heeft kennis genomen van het definitieve advies van de Planbegeleidingscommissie Binnenstad op het concept Operationeel Ontwikkelingsplan Binnenstad. De Planbegeleidingscommissie waardeert het concept-OOB positief. In haar advies geeft de Planbegeleidingscommissie een aantal suggesties die het OOB in haar ogen verder verbeteren. Het college beantwoordt het advies met een brief. Het advies en de brief worden ter kennisname gestuurd naar de raadscommissie Binnenstad.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Professionalisering milieuhandhaving (2004/17577)
Het college heeft vastgesteld op welke wijze de gemeente Nieuwegein invulling geeft aan de kwaliteitscriteria in het kader van het landelijke traject 'Professionalisering Milieuhandhaving'. Per 1 januari 2005 moeten alle handhavingorganisaties aan deze criteria te voldoen. Met de vaststelling is de gemeente goed voorbereid op de eindmeting die begin 2005 zal plaatsvinden. Als blijkt dat handhavingorganisaties niet voldoen aan de criteria, kan het rijk dwingende maatregelen treffen om de uitvoering structuur van de milieu handhaving te verbeteren. Het college verwacht echter een positieve uitslag van de eindmeting voor de gemeente Nieuwegein.

Mandatering toepassen van bestuursdwang bij vuurwerkopslag geregeld (2004/17575) Het college heeft besloten het hoofd van de afdeling Milieu of zijn plaatsvervanger een mandaat te verlenen voor het toepassen van bestuursdwang in het kader van het Vuurwerkbesluit. Bij de handhaving bij vuurwerkopslag past de gemeente in de volgende twee gevallen bestuursdwang toe:
· als er in een opslagruimte meer vuurwerk aanwezig is dan is toegestaan;
· als er vuurwerk is opslagen terwijl er geen goedgekeurde sprinkler- en brandmeldinstallatie is geïnstalleerd.

Het toepassen van bestuursdwang bestaat uit het eventueel op kosten van de overtreder geheel of gedeeltelijk verwijderen van het vuurwerk uit de inrichting. De overtreder kan dit voorkomen door alsnog zelf opdracht te geven aan bijvoorbeeld een vuurwerkhandelaar, om het vuurwerk uit zijn inrichting te verwijderen. Daarnaast maakt de politie vanaf december 2004 bij constatering van een overtreding van het vuurwerkbesluit in alle gevallen proces-verbaal opmaken. Dit zijn tevens veranderingen ten opzichte van voorgaande jaren bij de handhaving bij vuurwerkopslagen.

Aanbesteding ophoogwerkzaamheden Het Klooster (2004/16762) Het college heeft besloten de uitvoering van de ophoogwerkzaamheden voor de deelgebieden twee en drie van het bedrijvenpark Het Klooster om uitvoeringstechnische redenen te laten uitvoeren door één aannemer en deze werkzaamheden. De werkzaamheden worden in verband met lopende verplichtingen onderhands aanbesteed bij de aannemer die de werkzaamheden in deelgebied twee uitvoert.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Bezwaren tegen bouwvergunning uitbreiding bedrijfspand niet ontvankelijk verklaard (2004/13247) Het college heeft in juli 2004 aan J. Scholman b.v. bouwvergunning verleend voor de uitbreiding van een bedrijfspand. Tegen dit besluit heeft is een bezwaar ingediend. Volgens de bezwaarmaakster leeft het college het bestemmingsplan niet na. Bovendien is het bouwplan in strijd met de uitgangspunten van de nota "Historisch versterkt" dat voor dit gebied is vastgesteld. Het college heeft de bezwaren niet ontvankelijk verklaard omdat bezwaarmaakster zicht heeft op het toekomstige bedrijfspand en ook niet op andere wijze gevolgen van dit bouwplan ondervindt, zoals bijvoorbeeld extra verkeer. Haar eigen persoonlijke belangen zijn door dit bouwplan niet getroffen. Haar bezwaren hebben betrekking op het algemeen belang. Daarom zijn haar bezwaren niet ontvankelijk.

Interne vervangingspool van gemeente met half jaar verlengd (2004/17562) Vanaf medio 2004 werkt de gemeentelijke organisatie met een vervangingspool (een soort intern uitzendbureau) van twee secretariële medewerkers om het inhuren van externe uitzendkrachten terug te dringen. De proefperiode van een half jaar is nu geëvalueerd. Uit deze evaluatie is gebleken dat het werken met een vervangingspool in een behoefte voorziet. Omdat het ziekteverzuim binnen de gemeente Nieuwegein sterk terugloopt en omdat het aantal vacaturemeldingen afneemt, heeft het college besloten om op grond van deze evaluatie de proefperiode met een half jaar te verlengen. Aan het einde van deze periode besluit het college tot het al dan niet structureel invullen van de vervangingspool.

College stelt strategienota over uitgezette leningen vast (2004/12091) De strategienota Treasury geeft inzicht in de stand van de portefeuille ´uitgezette leningen´ van de gemeente. In de nota wordt meegedeeld hoe het college met deze middelen omgaat. Het college heeft de nota vastgesteld.

Vaststelling bouw- en sloopvergunningen (2004/17576) Het college heeft een lijst met de te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

Evenementenkalender
Hieronder vindt u een overzicht van de openbare activiteiten van de leden van het college.

Activiteit Datum en
tijdstip Aanwezig
collegelidLocatie
Nieuwjaarsreceptie
gemeente - burgerij03-01, 18.30 uurCollegeHome Trade Center Nieuwjaarsreceptie
brandweer08-01, 20.00 uurC. de VosNevelgaarde
Opening Mauritsschool14-01, 10.00 uurC. BreuerKastanjestraat Sportgala29-01, avondC. de Vos
C. Breuervolgt

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, vijf raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W-Belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan er waarschijnlijk enkele samenvattingen in van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W-Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee voorkomt de gemeente dat direct betrokkenen via de pers bericht krijgen over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 27-12-2004