Gemeente Grave

Eenmalige uitkering chronisch zieken, gehandicapten en ouderen

Door de gemeenteraad is op 21 december 2004 besloten om aan chronisch zieken, gehandicapten van 18 jaar en ouder en ouderen boven 65 jaar een eenmalige uitkering te verstrekken. De eenmalige uitkering bedraagt 250,-- per persoon. Wanneer komt u in aanmerking en hoe kunt u de eenmalige uitkering aanvragen?

Wanneer?
De eenmalige uitkering is bestemd voor inwoners van de gemeente Grave met een inkomen op minimumniveau. Daarnaast moet die inwoner ook onder een van de volgende doelgroepen vallen:

· Chronisch zieken

· Gehandicapten van 18 jaar of ouder

· Ouderen boven 65 jaar

Chronisch zieken
Chronische ziektes kunnen fysiek, verstandelijk of psychisch van aard zijn. Duur, ernst en verloop zijn vaak punten die in de definities daarvan zijn opgenomen. Als voorbeelden van chronische ziekten kunnen worden genoemd cara (o.a. astma) diabetes mellitus, epilepsie, reuma, lever- en darmziekten, spierziekten, migraine, nierziekten, hartafwijkingen, hemofilie, cystic fibrosis, chronische artritis en kanker.

Gehandicapten
Onder de doelgroep gehandicapten vallen personen met een aantoonbare functiebeperking. Hieronder vallen in ieder geval personen die een bijdrage ontvangen via de Algemene Wet bijzondere ziektekosten (AWBZ) en personen die een voorziening toegekend hebben gekregen in het kader van de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG).

Minimumniveau
Met een inkomen op minimumniveau wordt bedoeld een inkomen tot maximaal 115% van de geldende bijstandsnorm op grond van de Wet Werk en Bijstand (WWB). U komt dus voor de uitkering in aanmerking als u tot een van de hierboven genoemde doelgroepen behoort en een inkomen heeft dat niet hoger is dan een van de volgende inkomens: Inkomensgrens Alleenstaande = 884,89 netto per maand (excl. vakantie-uitkering)
Inkomensgrens Alleenstaande ouder = 1.137,72 netto per maand (excl. vakantie-uitkering)
Inkomensgrens Echtparen = 1.264,13 netto per maand (excl. vakantie-uitkering) (gehuwd of samenwonend)

Hoe aanvragen?
Als u denkt dat u in aanmerking komt voor de eenmalige uitkering dan kunt u hiervoor een aanvraag indienen. Dat doet u bij het bureau Sociale Zaken van de gemeente Grave. U moet wel kunnen aantonen dat u onder een van genoemde doelgroepen valt. Als u een chronische ziekte heeft dan is een geneeskundige verklaring hiervoor voldoende. Als u gehandicapt bent en u een Wvg-voorziening heeft dan is het voldoende dat u een kopie van de beschikking hiervan kunt afgeven. Er behoeft niet aangetoond te worden voor welke kosten de uitkering wordt aangevraagd. Als u onder de doelgroep valt dan bestaat zonder meer recht op de uitkering. Het aanvraagformulier kunt u downloaden vanaf deze website. Klik hier. Het formulier is bij het bureau Sociale Zaken verkrijgbaar. Het bureau is op iedere werkdag van 9:00 tot 10:00 uur geopend. U kunt ook vragen of men het aanvraagformulier naar u toestuurt. Een telefoontje naar 477216, iedere werkdag tussen 09:00 10:00 uur, is voldoende. Het aanvragen van de eenmalige uitkering kan tot uiterlijk 1 februari 2005

Hoe hoog?
De eenmalige uitkering bedraagt 250,-- per persoon. Per gezin kunnen echter maximaal twee uitkeringen verstrekt worden.

Meer informatie
Als u nog vragen heeft over dit onderwerp, neem dan contact opnemen met het bureau Sociale Zaken. Dit bureau is op ieder werkdag geopend van 9:00 tot 10:00 uur. Ook is het bureau telefonisch op deze tijden bereikbaar onder telefoonnummer 477216.