Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Mobiele beller moet betalen als hij gebeld wordt

22 december 2004

De prijzen van bellen van vast naar mobiel zijn hoog. Onderzoeker Paul de Bijl van de Universiteit van Tilburg stelt dat het laten meebetalen van de mobiele beller dit probleem kan verhelpen. Hij onderzocht met zijn collega's de telefoontarieven bij bellen van vast naar mobiel en analyseerde opties voor beleid en regulering in het rapport 'Interconnected Networks' dat deze week verschijnt.

Mobiele bellers houden bij het kiezen van een operator vrijwel geen rekening met de prijs die anderen moeten betalen om hen te bellen. Hierdoor voelen mobiele operators nauwelijks druk om de tarieven voor het afhandelen van binnenkomende gesprekken van andere operators te verlagen. De operators gebruiken de opbrengsten liever om de tarieven voor hun eigen abonnees goedkoper te maken. Onderzoekers van TILEC (Tilburg Law and Economics Center) concluderen dat dit probleem kan worden opgelost door de mobiele beller aan binnenkomende gesprekken mee te laten betalen.

Een technisch gezien meer ingrijpende oplossing is dat mobiele operators gesprekken kunnen 'afleveren' van bellers die geen abonnee bij hen zijn. Daarmee wordt concurrentie voor binnenkomende gesprekken mogelijk. Hiervoor moet de architectuur van mobiele netwerken worden aangepast. Deze aanpassing moet in de nabije toekomst haalbaar zijn. Beide opties elimineren de wortel van het probleem en zijn effectiever dan prijsregulering.

Een gevolg van de hoge tarieven is dat vaste bellers korter of minder vaak naar mobiele nummers bellen. De tarieven voor mobiele bellers dalen daarentegen. Voor vaste bellers die eveneens over een mobiele telefoon beschikken, kan het welvaartsverlies daarom verwaarloosbaar zijn. Het is echter onbekend hoeveel vaste bellers zonder mobiele telefoon erop achteruit gaan. De onderzoekers bevelen aan om eerst de grootte van dit netto welvaartseffect te bepalen alvorens tot regulering over te gaan.

Prijsregulering niet optimaal
De Tilburgse wetenschappers onderzochten ook andere beleidsoplossingen voor de hoge tarieven voor het bellen van een vaste telefoon naar een mobiele telefoon. Prijsregulering van de tarieven voor het bellen van vast naar mobiel moet er op gericht zijn om alle tarieven voor het afwikkelen van binnenkomende gesprekken, ook die van vaste operators, in samenhang te bepalen. Dat is nodig omdat vaste en mobiele netwerken niet los van elkaar kunnen worden gezien. Tarieven dienen daarbij efficiënt bij te dragen aan het terugverdienen van investeringen in zowel vaste en mobiele netwerken, met zo weinig mogelijk welvaartsverstoringen. De praktische haalbaarheid van deze vorm van welvaartsoptimale prijsregulering is echter twijfelachtig vanwege de complexiteit en de vereiste informatie.

Dit onderzoek maakt deel uit van het NWO-onderzoeksprogramma Netwerk van Netwerken, dat wordt gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken, Nationaal Actieprogramma Elektronische Snelwegen.

..............................

Nadere informatie:

* dr. Paul de Bijl (UvT, TILEC)

* t: +31 (0)13 466 87 63 (of +31 (0)348 411 357 van 24 t/m 31 december), pdebijl@uvt.nl

* het rapport staat ook op www.tilburguniversity.nl/tilec

Meer informatie over het onderzoeksprogramma Netwerk van Netwerken bij:

* drs. Bernice de Jong Boers (NWO, Maatschappij- en Gedragswetenschappen)

* t: +31 (0)70 344 09 26, jongboers@nwo.nl (afwezig van 27 t/m 31 december)