Erasmus Universiteit Rotterdam

Overgewicht bij kinderen voorkomen

Ouders met overgewicht hebben kinderen met overgewicht. Dit geldt ook voor hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte, zo concludeert Annette van den Elzen in haar proefschrift Vroege determinanten van vaatwandschade en overgewicht tijdens jong volwassenheid, waarop zij op 22 december promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De laatste jaren vindt een dramatische toename plaats van overgewicht, zowel onder volwassenen als onder kinderen. Uit het onderzoek van Annette van den Elzen blijkt dat factoren als lichaamsgewicht, maar ook bloeddruk en cholesterol gemeten op de kinderleeftijd, duidelijk samengaan met meer schade aan de vaatwand op volwassen leeftijd. Vervolgens laat van den Elzen zien dat deze risicofactoren frequent overeenkomen bij ouders en kinderen. Zo gaat overgewicht bij de ouders vaak samen met overgewicht bij de kinderen.
Van den Elzen maakte voor haar onderzoek gebruik van de data van het Epidemiologisch Preventief Onderzoek Zoetermeer (EPOZ). Bijna 30 jaar lang is een groep kinderen jaarlijks gevolgd voor de risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals gewicht, bloeddruk en cholesterolgehalte. Vervolgens is in 2002 de hoeveelheid slagaderverkalking gemeten. Doel van deze vervolgstudie is om meer inzicht te verwerven in de voorspellende waarde van risicofactoren op kinderleeftijd voor ziekten op latere leeftijd. "Het is belangrijk om al op de kinderleeftijd te beginnen met het voorkomen van overgewicht. De leefstijl van de ouders zelf is hierbij een belangrijke factor", zo concludeert van den Elzen.

Promotie: Annette van den Elzen, Childhood determinants of vascular damage and body mass index: a 27-year follow-up study, 22 december 2004, promotor: prof.dr. A. Hofman.